Зали и пространства

Наред с услугите, предоставяни от студентските центрове на територията на Студентския дом и постоянните занимания на творческите състави към Дома, в сградата на Национален студентски дом се предоставят за почасово ползване от студентски и партньорски организации и състави, развиващи дейност в областта на образованието, науката, културата и изкуството, пространства и зали за изложби, конференции, спектакли, концерти и др. От 2018 г. насам в НСД са организирани успешно стотици културни и академични събития на национално и международно ниво!

Всички зали в сградата на Национален студентски дом се ползват според месечен график, при отчитане на натовареността на пространствата и целесъобразността на планираните събития. При наличието на свободен капацитет, залите на Националния студентски дом могат да се ползват за организирането и провеждането на обществени събития – безплатно за представителна изява на студенти и студентски организации, както и срещу заплащане и по предназначение от други физически и юридически лица.

При заявки за провеждане на съвместни партньорски събития със Студентския дом, детайлите по тяхната организация следва да се комуникират поне месец в аванс на тел. 0877 860 808 (координатор – събития) или на е-мейл director @ studenthouse.bg.


Зали и пространства /снимки във всяка страница/:

 • Камерна зала „Академик“ – Намира се на партерен етаж. Залата е с площ от 220 кв. м. и височина 6,5 м. Капацитетът й е до 80 седящи места. Удачна е за организацията и провеждането на широка палитра от културни събития – концерти, театрални постановки, заснемане на видео продукции и др.
 • Централно изложбено фоайе – Намира се на партерен етаж в сградата на Национален студентски дом. Представлява просторно фоайе от 200 кв. м., удобно за организацията и провеждането на творчески и представителни инициативи от страна на различни групи, академични и обществени организации във формат до 80 души.
 • Конферентна зала „Галерия“ – Намира се на І етаж в сградата на Национален студентски дом, с площ 100 кв.м. с до 50 седящи места (подвижни столове) и роял. Предназначена за изложби, камерни концерти, конференции, семинари и премиери на книги.
 • Конферентна зала „8-и декември“ – Намира се на V eтаж в сградата на Национален студентски дом. Пред залата се намира открита тераса с изглед към пл. „Народно събрание“. Подходяща е за организацията и провеждането на студентски работилници, семинари и други обучителни събития и работни заседания във формат до 30 души. 
 • Открита сцена „8-и декември“ – Откритата тераса на 5-ти етаж има директен изглед към пл. „Народно събрание“ със сградите на българския парламент, Българската академия на науките и храм-паметника „Св. Александър Невски“ и Ректората на Софийски университет. Отлично място за организацията на студентски инициативи и официални обществени събития.
 • Зала за репетиции № 304 – Намира се на ІІІ етаж в сградата на Национален студентски дом, с площ 120 кв.м. и настилка дървено дюшеме, с огледала и стенки. Предназначена за репетиции на танцови състави, балетни трупи, театър, йога и др.
 • Зала за репетиции № 310 – Намира се на ІІІ етаж в сградата на Национален студентски дом, с площ 75 кв.м. и настилка лакирано дървено дюшеме с огледала и стенки. Предназначена за репетиции на танцови състави, балетни трупи, театър и др. Залата е оборудвана с пиано.
 • Зала за репетиции № 402 – Намира се на ІV етаж в сградата на Национален студентски дом, с площ 75 кв.м. с настилка лакирано дървено дюшеме, огледала и стенки. Предназначена за репетиции на танцови състави, балетни трупи, театър и др. Залата е оборудвана с пиано.
 • Зала за репетиции № 404 – Намира се на ІV етаж в сградата на Национален студентски дом, с настилка ламиниран паркет, огледала и стенки. Предназначена за репетиции на балетни трупи, групи по йога и др. Залата е оборудвана с пиано.
 • Репетиционно студио „Метроном“ – Репетиционна стая за работа на малки екипи до 8 души – музикални занимания, организационни срещи и др.  Намира се над Камерна зала, със собствена тераса.
 • Репетиционно студио „Любен Гройс“ – Репетиционно студио в сутерена на сградата, разположено непосредствено пред бившите гримьорни на голямата театрална сцена. Студиото разполага с капацитет да поема занимания на до 20 души, работещи в сферата на сценичните изкуства. С под от каменна мозайка.
 • Репетиционно студио „Стакато“ /предстои откриване/ – звукозаписно студио на ет. 5, ръководено от екип на Т.С. „Студентина“. Студиото е достъпно за ползване от млади творци от музикалния сектор по график и при условия, определени от организацията – стопанин.  
 • Арт-пространство „Аксаков 13“ – Пространство, оформено по протежение на стълбището на Национален студентски дом с вход откъм ул. „Аксаков“ № 13 – от партерен до пети последен етаж. Стълбищното пространство е подходящо място за организацията на изложби на картини, скулптури, арт-инсталации.
 • Арт-пространство „Реплика“ –  Авангардно пространство за култура и изкуство на ет. 2, с капацитет до 20 души, поддържащо спомена за активната творческа дейност в големия салон на Студентския дом, който не функционира от 2001 г. насам.
 • Музеен архив „Иван Д. Шишманов“ – помещение за индивидуална научна и проучвателска дейност с достъп до вътрешна тераса за отдих, в съседство на репетиционно студио „Метроном“.
 • Библиотека „Васил Г. Янков“ – помещение за индивидуална научна и проучвателска дейност в съседство на централния вход и централното фоайе на сградата.

1 Comment

Коментарите са изключени.