За международните ни партньорства през 2023

В началото на м. март т.г. Национален студентски дом публикува Годишния отчет за дейността на институцията през 2022 г. и Годишната си програма за работа за 2023 г. Като един от водещите акценти в активностите на НСД през изминалите 12 месеца и през настоящата година се очертава възможността за колаборация между млади творци от страната и чужбина на територията на Националния студентски дом.

Така например, в програмата за 2023 г. е заложено партньорство между ТС „Студентина“ и международната академия за професионалисти в сценичните изкуства „BodyMeld Performance Research Academy“, в рамките на което в Студентския дом ще бъдат представени серия от ателиета, фокусирани към движенческата и вокална импровизация с чуждестранни преподаватели. Всяко ателие е подходящо за както за професионалисти в сценичните изкуства, така и за студенти и млади хора – любители и интересуващи се от движение, работа с глас, текст, движенческа импровизация и моментна композиция. Ателиетата включват: „Гласът като движение“ с Питър Шишоли (САЩ) – заглавната снимка е от наскоро проведеното събитие; „Движенчески и гласови композиции“ с Паоло Чинголани (ITA); „Разширяване на възприятията – инструменти за композиране с нашето внимание“ с Меган Бридж (САЩ); „Поетично движение“ – работа с мъдростта на тялото със Стивън Батс (Северна Ирландия).

Едно друго партньорство – “ТЕАТРАЛНИ МЕХАНИЗМИ : работа с ОБеКтИ” е надграждане на миналогодишния уъркшоп, воден от Паоло Чинголани в Студентския дом – “Поетика на движението – Моментно композиране” и предлага за първи път в България обучение за работа с обекти в контекста на моментното композиране с преподавател Джулиън Хамилтън. Този уъркшоп е част от поредица от класове и част от цялостната педагогическа работа на Хамилтън, озаглавена: „Театрални механизми“. Събитието ще се проведе в края на м. май в Камерна зала „Академик“ на НСД.

Независимите музиканти от чужбина са сред най-честите гости в Студентския дом от възстановяването на културната дейност в институцията през 2018 г. През 2022 г. Домът бе домакин на концерт на испанския саксофонен квартет „Los Saxos del Averno“ като част от утвърдения столичен фестивал „КУЛТУРАМА“. На станалите като запазена марка за Студентския дом фестивали на музикалния инструмент „хандпан“ гостуваха изпълнители от Англия и Хърватия. В „World Music Concert“ се включиха артисти от Аржентина и Шотландия, а в уникален „АрфоУикенд“ в Студентския дом участие взеха гости от седем държави. Концертът на друг испански артист – етно-джаз певицата от Барселона Sandra Sangiao, пък, изпълни до краен предел Камерна зала на НСД и остави незабравили спомени за посетителите. Със запис от изпълнението на „Едерлези“ можем да Ви направим съпричастни към събитието в очакване на множеството нови срещи с млади изпълнители от България и чужбина на сцената на Студентския дом през 2023 г.:

Международната дейност на НСД не е еднопосочна. Самодейните състави към Студентския дом ще продължат да трупат отличия по международните сцени и през настоящата година. Фолклорна вокална формация „Дилмана“ ще вземе участие в Международния фолклорен фестивал Монтекатини Терме, Тоскана, Академичният хор „Ангел Манолов“, който ще отбележи своята 90-годишнина ще участва в международния фестивал в Катерини, Гърция, а Академичният фолклорен ансамбъл „Иван Тодоров“, който ще отбележи своята 65-годишнина, ще участва във фолклорния фестивал в Прага, Чехия.

Отвъд художествено-творческите партньорства, националните студентски организации с Центрове за студентски услуги към Студентския дом са заложили в програмите си за работа съвместни активности по множество международни проекти. Така например, ще се продължи с разработката и пилотирането на обучителни материали и LMS за дигитализация и популяризация на културно наследство (книги, фотографии, изкуство и други) по проект „DigiPrior“ по „Еразъм +“ на Студентското общество за компютърни изкуства (СОКИ). СОКИ старитара и три нови проекта през настоящата година – „Digital Restoration Lab“ в сферата на дигитализация и реставрация на стари фотографии, „MobiReel“ за обучение в областта на дигитализацията и „CyberYouth“ по проблемите на киберсигурността. Към това трябва да добавим и факта, че през 2023 г. ще стартира и международен проект с участието на СОКИ и Националния научно-експедиционен клуб „ЮНЕСКО“ с Център за програми в образованието, културата и науката при НСД, за развитие на обучителни материали за висшето образование в областта на дигитализацията на амфорите „DigiAmphorae“. В проекта са включени престижни институции като Лувъра, Париж.

През лятото на 2023 г. НСД ще бъде съ-домакин на младежко събитие, част от „Европейския иновационен кампус“, който ще се проведе в София под егидата на комисар Мария Габриел. Форумът е част от дейностите, допринасящи за реализирането на Новата европейска иновационна програма, предложена от комисар Габриел. Събитието поставя в центъра регионите като движеща сила за свързване на иновационните екосистеми.

Асоциацията на българските училища в чужбина, пък, за втора поредна година ще организира международната си лятна конференция в Централното изложбено фоайе на НСД. Изданието през 2022 г. бе посетено от стотици представители на български неделни училища по света и бе уважено от редица официални гости от дипломатическия корпус.

През есента на 2023 г. Erasmus Student Network (ESN) ще открие академичната година със серия от събития, които ще са насочени към международните студенти у нас с цел запознаването им с българската култура, език и начин на живот, в т.ч. събития по повод „Дните за социално въздействие на ЕСН“, а AIESEC България ще продължи с изпращането на български студенти за участие в хуманитарни обмени в чужбина с фокус върху постигнатено на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН „2030“. Двете организации поддържат общ център за международно студентско развитие към НСД.

Също тази есен, в рамките на 35-ото издание на Международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство” (www.computerspace.org), организиран ежегодно през м. октомври от СОКИ в партньорство с НСД, в Камерна зала на НСД ще бъдат отличени дигитални проекти на млади иноватори от страната и чужбина.

Възможностите за международна обмяна на информация и опит ще продължат и през зимата на 2023 г. Националната студентска конфедерация (НСК) работи регулярно през годината за създаване на възможности за изпращане на студенти, студентски лидери и младежки работници за участие в международни фестивали, конференции, семинари. Осигурените към началото на 2023 г. възможности (по линия на НСК) включват участие в Срещата на гражданското общество, организирана от Съвета на Европа; Европейското младежко събитие в Страсбург; Обучителната академия на Съюза на европейските федералисти в Брюксел и др.

Национален студентски дом остава отворен за нови проекти и партньорства през годината! Заявки за провеждане на съвместни събития можете да подадете чрез създадената за целта онлайн форма на сайта на НСД.