Какво ново в кибер-пространството?

35-тото издание на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ се състоя традиционно в Национален студентски дом в края на м. октомври т.г. Това е и най-дългогодишната инициатива на общността около Студентския дом, която в контекста на честванията по случай 90-годишнината на НСД събра стотици технологични ентусиасти на пл. „Народно събрание“ № 10. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и се организира от Студентското общество за компютърни изкуства (СОКИ) със съдействието на Министерство на образованието и науката, Национален студентски дом, Национален фонд „Култура“, ADCOM, Bulgarian Design Group и други.

Ежегодно „Компютърно пространство“ (https://computerspace.org) показва синтеза наука-технологии-изкуство като едно от най-старите и популярни събития в Югоизточна Европа в областта на компютърните изкуства. През годините е представяло огромна палитра от интересни проекти и талантливи автори, маркиращи съвременното състояние и тенденциите в областта на дигиталните изкуства. Не на последно място, „Компютърно пространство“ е традиционно поле за изява на млади автори, студенти и ученици.

Международният форум за дигитални изкуства има конкурсна и фестивална част. Церемонията по награждаване на победителите се състоя на 26-ти октомври от 13 ч в Националния студентски дом. Интересни проекти в 8 категории спориха за първите места – креативни идеи в областта на компютърната графика, компютърната анимация, електронната музика, уеб дизайн, интерактивни изкуства. Представители на Столична община, Министерство на образованието и науката и други организации връчиха наградите на победителите. Отличените на първо място получиха и специалната статуетка на „КОМПЮТЪРНО ПРОСТРАНСТВО 2023“.


Фестивалната част включваше изложби, работилници, семинари и представяния на проекти. Традиционно бяха представени от авторите им и някои от спечелилите проекти в 8-те категории – компютърни анимации и графики, интерактивни инсталации, уеб проекти и изпълнения на електронна музика. Заслужава да се отбележи един от специфичните акценти на фестивалната част – киберсигурността. Този акцент е неизменно свързан с тазгодишното мото на фестивала „Светлина и тъмнина“, тъй като от въпросите на киберсигурността се интересуват множество млади технологични ентусиасти, които рано или късно следва да направят избора – дали да бъдат от „светлата“ или от „тъмната“ страна на кибер пространството. За да им помогнат да направят своя избор, специални гост-лектори на форума бяха Светлин Илиев – председател на Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“ и Станислав Атанасов – експерт към ЕЦИХ „Тракия“ с над 20-годишен опит в IT сферата, който изнесе презентация на тема „Киберсигурност при дигиталните изкуства“.

Светлин Илиев запозна гостите на форума с Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“. ЕЦИХ „Тракия“ е съвместен проект между Съюза за стопанска инициатива, Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“, Българската асоциация по киберсигурност и Община Пловдив. Амбицията на Европейския цифров иновационен хъб е да поведе към дигитална трансформация и мрежова сигурност публичния сектор и малките и средни предприятия, да подкрепи дигиталните иноватори, в т.ч. старт-ъпи, развивани от млади технологични предприемачи, както и да спомогне за процеса по привличането на чуждестранни и национални инвестиции в индустриите с висока добавена стойност.

Хъбът се стреми да предоставя безвъзмездно гама от услуги за киберсигурност, достъп до финансиране, образование и нетуъркинг на всички заинтересовани страни със специален фокус върху МСП, дружества със средна пазарна капитализация и представители на обществения сектор. Сред партньорите на еко-системата на хъб-а е и Националният студентски дом, който освен да развива културно-просветна дейност е и място за реализацията на редица информационни и квалификационни проекти в сферата на дигиталните технологии, развивани от представителни организации на академичната младеж, младежки и студентски старт-ъп компанни и други партньори на Дома.


На по-ранен етап през месеца, директорът на НСД, д-р Христиан Даскалов, участва в други две инициативи на Европейския цифров иновационен хъб – Тракия – в провеждането на младежки и студентски хакатон „Игра на хакове“, организиран съвместно с Технически университет – София, както и в организацията на събитието “Синергия на науките” като част от 18-тото издание на „Cyber security talks Bulgaria“ с което се отбеляза Европейският месец на киберсигурността в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Събитията дадоха възможност да се популяризира форумът „Компютърно пространство“ в Национален студентския дом, чиято основна аудитория за младите технологични ентусиасти – иноватори.

Хакатонът в София се състоя в рамките на по-широк „Младежки кибер ден“, организиран по инициатива на Българската асоциация по киберсигурност. По времна форума младите експерти от Националния център за безопасен интернет разказаха за 24-часовата гореща линия за киберизмами и киберпрестъпления на организацията. Те споделиха, че за 2023-та година отчитат рекорден брой сигнали – 35 000 само до момента. НЦБИ разясни, че предлага и специализирана психологическа подкрепа на нуждаещите се. “Липсата на дигитална грамотност сред младите хора е най-големият дефицит. Онлайн тормозът е вторият най-голям проблем”, констатираха специалистите по време на събитието, уважено от представители на Столична община, Министерството на младежта и спорта, директори, учители и ученици от училища от София и страната.

Събитието в Пловдив се състоя с любезното гостоприемство на местния Студентски съвет и на Катедра “Политически науки и национална сигурност”. Активно участие във форума имаше и КиберКЛУБ към ПУ – неизменен партньор и участник в студентските инициативи в сферата на киберсигурността.


„Дигитализация на културно-историческото наследство- нови тенденции“ бе сред останалите водещи теми на форума. Дигитализацията на миналото е един от аспектите на неговото съхранение и експониране. Важните книги, стари снимки, ленти, съдове и много други артефакти намират „нов“ живот в дигиталната ера. С помощта на дигиталната реставрация, 3D технологиите и виртуалната реалност могат да се покажат невидимите страни на тези артефакти. Не на последно място, могат да представят атрактивно пред различни аудитории.

Една от тенденциите, върху която Студентското общество за компютърно изкуство (СОКИ) с неговите центрове за студентски услуги към НСД работи от години, е нискобюджетната дигитализация на артефакти, т.е. как със сравнително евтини технологии малките и средни организации могат да се справят с предизвикателствата на дигитализацията, създаване на бюджетни дигитализационни звена, разработка на обучителни материали за нискобюджетна дигитализация. В рамките на форума бяха показани резултатите по тематични проекти на сдруженията по програма „Еразъм+“: MobiReel (нискобюджетна дигитализация на любителки филмови и видео формати- ленти 8mm, 9.5mm, 16mm и видео касети VHS, S-VHS, Betamax и др.), DigiResLab (дигитализация на фотографии) и DigiAmphorae (дигитализация на амфори).

Логичната следваща цел, която Студентският дом си поставя в контекста на европейския „Цифров преход“, е да разшири фокуса си върху дигитализацията посредством нови технологии, услуги и продукти, които да предлага както пряко на младите хора и техните организации, така и посредством обучението на компетентни обучители сред общността от младежки работници на регионално ниво в контекста на бъдещия „Национален фокусен център“, който се планира да бъде изграден към Студентския дом като част от Националния план за възстановяване и устойчивост, с оглед на мястото му в цялостната еко-система от младежки центрове по места.

„Дигитална работилница“ от типа „Fab Lab“, оборудвана със съвременни мултифункционални хардуер и софтуер, се очаква да стои в основата на това направление на работа на Фокусния център, което следва да се реализира през 2024 г. както с подкрепата на компетентни организации на академичната младеж като Студентското общество за компютърни изкуства и неговите специализираните центрове за студентски услуги към НСД, така и с подкрепата на квалифицираните експерти от Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“, които подкрепят активно усилията за дигитална трансформация на Студентския дом.