Студентският дом ще бъде Национален фокусен център

Директорът на Национален студентски дом към МОН (НСД) д-р Христиан Даскалов запозна Съвета и Експертната комисия към НСД с напредъка на проекта за създаване на Национален фокусен център за основен изпълнител на който със заповед на министъра на образованието и науката е определен Национален студентски дом. Актуалното състояние на проекта бе обект на анализ в публикувания на 09.10.2023 г. доклад с препоръки на Министерството на образованието и науката от кръгла маса на тема „Устойчивост на младежките центрове, финансирани по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ и развитие на младежката работа в България“.

В доклада се обобщава, че в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) е предвидено изграждането на нови десет младежки пространства в областни градове, реновирането на още десет в градове, които не са областни, и изграждането на Национален фокусен център в гр. София, като осигуреният финансов ресурс е в размер на 70 000 000 лева. Увеличаването на броя на младежките центрове повече от два пъти поражда нуждата от по-добра координация и инвестиране на усилия в подготовката и повишаването и изграждането на капацитета на същите. Именно поради тази причина в рамките на инвестицията е предвидено създаването на Национален фокусен център, който да играе роля на методическо, информационно, обучително и координационно звено, което да осигури условия за обучение на младежки работници и медиатори и да подпомага развитието на младежката работа у нас, съвместно със всички заинтересовани страни.

Тема на септемврийското и октомврийско заседания на двата консултативни органа към Националния студентски дом, които съветват директора на институцията относно всички значими стратегически и оперативни въпроси по управлението на НСД, в т.ч. дават мнението си по организацията и провеждането на културни и обществени прояви в залите на Дома в отсъствието на други академични събития, бяха оперативните въпроси, свързани със създаването на Национален фокусен център (НФЦ) към НСД като инструмент на държавната политика. Представителите на академичната младеж приветстваха инициативата за създаване на подобен методически център с обучителни функции и изразиха своята готовност да се включат в процеса по неговата подготовка като част от инвестицията „Младежки центрове“ в рамките на компонент „Образование и умения“ от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Благодарение на тази инвестиция Домът ще може да се възползва от средства за обновяването на Голямата зала на Студентския дом, която ще се ползва мултифункционално – както за културни и обществени събития на академичната младеж, така и за срещи и обучения на екипите на младежките центрове от цялата страна. Ще бъде оползотворен и ет. 5 на сградата на НСД, който директорът на НСД д-р Христиан Даскалов върна за нуждите на българската академична младеж след продължителна съдебна битка с предходни външни наематели – хотелиери, допуснати в сградата през 2017 г., но освободили я след активната намеса на Националното представителство на студентските съвети в Република България.

В контекста на новината за създаването на Национален фокусен център д-р Даскалов сподели за още една дългоочаквана новина – на 29.09.2023 г. бе окончателно одобрен от органите на Министерството на културата (МК) проектът за реновация на Голямата зала на Студентския дом. Проектът, финансиран с привлечени от директора на НСД през 2020 г. публични средства по програма „Културно наследство на Столична община“, получи окончателно одобрение от МК след 9-месечен обстоен преглед на неговите качества и ще бъде в основата на предстоящия ремонт на емблематичната Голяма зала на НСД със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. По тази тема голяма заслуга има и Националното представителство на студентските съвети в Република България, което още през 2018 г. инициира разработването на идеен студентски проект за реновация на залата, като в допълнение към него през 2020 г. е изработен и дипломен студентски проект за реновация на цялата сграда.

„За емблематичната голяма зала на Студентския дом заварих през 2018-а година четири инвестиционни намерения, налични в архива на НСД – едно за бистро с кабаре, второ – за парти-център от 2009-а с проведена процедура и сключен договор, трето – за банков клон от 2015-а и четвърто заявено намерение от началото на 2018-а за изграждане на „event център“ от съдържатели на нощен клуб. Тези инвестиционни намерения нямаха нищо общо с историческата роля и с функциите на Голямата зала на Студентския дом поради което заедно със студентските съвети се постарахме да ги приключим за добро, въпреки трудностите, с които този процес бе свързан. Днес оставям след себе си разработен и одобрен проект за реновация на залата, както и обезпечено финансиране за изпълнението на реновацията със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост в духа на това, за което тя е била изградена по думите на Негово Величество Цар Борис III, а именно – „за да крепнат в нея и обединяват сърцата и умовете си здрави и добре просветени граждани на България, които утре, работейки за Родината, ще бъдат добри ратници в международното сътрудничество за мирния общочовешки напредък“. Осъзнавам, че това ще провокира нездрав интерес към Студентския дом от зложелатели, действащи в услуга на бизнесмени с незадоволени интереси, но оттук насетне е задължение на студентите и младите хора да отблъснат атаките, които биха се появили срещу Дома на студентите.“, коментира за сайта на НСД директорът на Студентския дом д-р Христиан Даскалов.

В своето изложение пред Съвета и Експертната комисия към НСД, директорът на Дома благодари на представителите на центровете за студентски услуги за това, че с целенасочената си и упорита работа по развитието на центровете към Студентския дом от 2001 г. насам, те са се превърнали в пример за държавата по линия на това как следва да се организира работата в полза на младите хора – чрез развитието на равноправно партньорство с представителните организации на академичната младеж в рамките на обособени за целта центрове за услуги и подкрепа.

От директора на НСД бе изтъкнат и приветстван натрупания от ръководителите на центровете за студентски услуги опит при създаването на националната мрежа от кариерно-консултантски центрове по университети, която мрежа и днес се консултира и подпомага методически от Ресурсния център за кариерно консултиране и професионално развитие към НСД, ръководен от СОКИ. Функции по координация на академични общности и организации на студентската младеж по места в цялата страна изпълнява и Ресурсният център за развитие на студентското самоуправление към НСД, ръководен от НПСС, а на Ресурсния център за работа с българските общности в чужбина към НСД, ръководен от АБУЧ, е вменена отговорността да координира мрежата от български неделни училища по света с фокус върху осъществяването на връзката им с българската академична система.

Историческата роля на НСД (законен правоприемник на Централния студентски дом на културата /ЦСДК/) като национално координационно звено с методически функции по отношение на локалните студентски и младежки домове в областните центрове на страната в периода 1958 – 1989 г., също бе откроена като ключов фактор за успеха на бъдещия Национален фокусен център от директора на институцията д-р Даскалов, който е изследовател на историята на Студентския дом и автор на книгата „Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България“ (2021).


Заглавната снимка към статията е илюстративна и е от премиерата на постановката „Кученцето се засмя“ в Национален студентски дом, м. октомври 2023 г. Автор на снимката е Стефан Здравески.