Над 12 млн. лв. осигурени за бъдещето на Студентския дом

Привлечените мащабни инвестиции са в основата на Годишния доклад за дейността на Студентския дом на директора на НСД д-р Христиан Даскалов, който доклад вклчюва обобщена информация за още над 140 представителни културни и просветни събития, организиирани в Студентския дом през годината, както и сведение за най-актуалните оптимизации по отношение на състоянието на сградния фонд.

В края на м. декември 2023 г. директорът на НСД д-р Христиан Даскалов потвърди новината, че Национален студентски дом е спечелил безвъзмездно финансиране в размер на 4 320 487 лв. за подобряване на енергийната ефективност на сградата, класирайки се в топ 10% на проектните предложения, подадени пред МРРБ по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Общия размер на проекта е за 5 746 094 лв. като в това финансиране са включени разходи за ДДС и други неотложни дейности, предписани за изпълнение в техническия паспорт на сградата, извън мерките за повишаването на енергийната й ефективност.

Тази новина идва само месеци след като бе взето решение, че в НСД ще бъде изграден бъдещият Национален младежки фокусен център (НФЦ) като координационен хъб на мрежата от над 20 младежки центъра, изграждащи се на територията на цялата страна с финансиране, осигурено по НПВУ. Актуалните към м. декември средства за изпълнение на тази инвестиция са в размер на 6 264 893 лв. без ДДС като това включва разходи за СМР, за придобиване на материални активи, за съпътстващи мерки и управление на проекта. Към тези средства следва да се добавят и разходи за ДДС в размер на над 1 млн. лв.

Среща на младежки лидери от цялата страна, членуващи в Националния младежки форум, проведена в НСД. На срещата бе обсъден бъдещия Национален фокусен център, а директорът на НСД получи почетна грамота. Партньорството между двете организации бе скрепено със споразумение за сътрудничество.

„Средствата, които ще постъпят в Нацонален студентския дом през 2024 и 2025 г. в резултат от тези защитени проекти са над 40 пъти по-големи от годишната издръжка на институцията. Средства в подобен размер не са били привличани никога в 120-годишната история по постояването на Дома и аз съм повече от горд, че оставям това наследство след себе си.“, коментира пред членовете на Съвета и Експертната комисия д-р Христиан Даскалов – директор на НСД, който през 2024 г. ще продължи професионалното си развитие извън системата на Министерството на образованието и науката.

Няма по-висок връх от този да видим обезпечено материалното обновление на Дома на българските студенти след като през последните 5 години работехме усърдно и постигнахме духовното му обновление.“, бяха думите на директора на институцията д-р Христиан Даскалов, отправени пред представителите на студентските и културно-просветни дружества, работещи на територията на Дома по време на връчването на годишните награди за принос към развитието на Студентския дом.


Тазгодишните награди „Стилиян Чилингиров“ за обществени проекти и дейци в сферата на културата и просветата отидоха при – Ана Грозданова – „FuckUp Nights“; Ана Батева – „СПАМ Студиос“; Антоанета Петрова – Театър Студио „Персона“; Александър Хаджиев – Фестивал „180 градуса“; Борис Далчев, Михаела Добрева – „Съпромат“; Васил Гюров – дарител, музикант; Василия Дребова – Спектакъл „Common People“; Виляна Мутафова – „Нощ на литературата“; Ина Гергинова, Александър Евтимов „Шаманчето“ – Плейбек Театър „Сторикечърс“, „Музотанц“ Денс Компани; Костадин Грибачев – Ротари клуб „София Капитал“; Мартин Ноев – Театър „Цвете“; Наталия Цекова – „ПОРАЙМОС В ТРИ ИСТОРИИ“; Ованес Торосян – Театър „Реплика“; Стефан Прохоров – Асоциация за независим театър, Фестивал за независим театър; Фондация „Лъчезар Цоцорков“ – Резидентска програма на НСД.

Награда „Златен Билет за сцените на НСД“ за партньори на Национален студентски дом бяха връчени в три категории: Категория „Партньорства във творческия и образователен сектор“ ( Благой Бойчев, Милко Йовчев – Школа към Театър Реплика; Васил Спасов – Плейбек театър „Гласовете на София“; Вероника Петрова – Фондация „Пространства“; Ева Тепавичарова – Театър „Кактус“; Силвия Васева – „Крю Кастинг“); Категория „Медийни и информационни партньорства“ („Аларма Пънк Джаз“; „Консерваторъ“; „СлавКонф“).


В годишния доклад за дейността на Студентския дом се споменава още за някои от най-големите събития с които през 2023 г. бе отбелязана кръглата 90-годишнина от построяването на Студентския дом. Това са юбилейните концерти на Академичен фолклорен ансамбъл в Младежки театър и Камерна зала на НСД (побрала над 100 танцьори от 5 партньорски фолклорни ансамбли), юбилейният форум „Компютърно пространство“ (проведен при отново рекордна посещаемост в Камерна зала на НСД), както и юбилейният концерт на Академичен хор „Ангел Манолов“ след който на маестро Дарена Попова – художествен ръководител на Хора, бяха връчени две институционални държавни отличия – президентски плакет и награда „Златен Век“. С тези отличия бяха почетени големите заслуги на Академичния хор към Студентския дом за съхраняването и развитието на българската хорова традиция.