Възстановяват младежкия конкурс за нова песен от 1970 година

Младежкият конкурс за нова песен е инициатива на МУЗИКАУТОР и Националния студентски дом, с която искаме да поставим ново начало на една традиция, датираща от 1970 година.


Първият конкурс за студентска забавна песен е създаден като проект на Централния студентски дом на културата – София (ЦСДК) и на неговия представителен оркестър „Метроном” с музикален ръководител и конкурсен директор – Панайот Славчев.
Станал популярен като „Малкият Орфей”, конкурсът се е провеждал ежегодно до 1990 г., като е дал изява на музиката и е отличил изпълненията на поколения млади творци от различни жанрове, сред които Кирил Маричков и „Щурците“, Георги Минчев, Михаил Белчев, Борис Годжунов, Васил Найденов, Стенли, Милена Славова, „Ревю“, „Ахат“, „Атлас“ и много други.
Днес ние сме на път да възродим тази десетилетна музикална традиция и да я трансформираме в мост между поколенията и жанровете в подкрепа на развитието на младите творци. Целта на Младежкия конкурс за нова песен е да представи музика отвъд музикалния „мейнстрийм“, като даде изява на ученически, студентски, младежки групи и самостоятелни автори и изпълнители.
Събитието предвижда конкурсна и свободна концертна програма в рамките на три дни (13, 14 и 15 февруари 2024 г.) на емблематичната сцена на Националния студентски дом – София.
Изпълненията ще бъдат оценявани от утвърдени професионалисти в сферата на музиката, които ще предоставят полезна обратна връзка и съвети за подкрепа и творческо развитие на младите автори. Освен възможност за творческа изява, конкурсът предвижда призови и поощрителни награди.
Конкурсът се финансира изцяло от Културния фонд на МУЗИКАУТОР и се организира в партньорство с Националния студентски дом и с подкрепата на Българското национално радио, Българската музикална асоциация и Rock Academy.
Бъдете част от нещо по-голямо: Създайте история и станете част от общността на творците, която се разраства всяка година!