Юбилейната година на Театър студия Студентина

ТС „Студентина“ с Център за съвременно изкуство към Национален студентски дом обединява артистична общност като успешно работи с млади хора в областта на изкуството и по-специално в сферата на сценичните изкуства от основаването си през 1958 г. до днес. 

През изминалата 2023 г. Театър-студия „Студентина“ продължи да развива своята дейност с младите хора на България в сферата на сценичните изкуства и по-специално: съвременен танц, театър, музика, танц с огън, съвременен цирк, тай-чи, контактна импровизация, форум и „плейбек“ театър и други.

2023 г. бе юбилейна за Студията, която отбеляза 65 години от своето създаване. Поради тази причина публикуваме годишния доклад за дейността на „Студентина“, който по-добре от всичко говори за нивото на активност и ефективност в работата на този независим творчески кооператив, ситуиран в Националния студентски дом.

Повече за ТС „Студентина“: Фейсбук страница – https://www.facebook.com/studentina1958; Уебсайт – https://studentina.bg.


Направление „Театър“ и Творческа Резидентна Програма “Студентина”:

През тази година студията продължи Творческа Резидентна Програма в подкрепа на артисти от сферата на сценичните изкуства: хореографи, режисьори, визуални артисти, дизайнери, музиканти, сценографи, артисти от театъра и танца и др. Целта бе да бъдат подкрепени иновативни, нестандартно мислещи и смело експериментиращи творци. Това бе възможност, както за професионално доказали се вече артисти, така и за дебютанти, да осъществят свои идеи с хора на изкуството от общността на Т.С. „Студентина“.
Подкрепата, която студията предоставя по резидентната програма бе:

  1. сътрудничество и подкрепа от артисти от студията – професионалисти в различни области (режисьори, хореографи, музиканти и др.),
  2. репетиционни пространства;
  3. подкрепяща общност от танцьори и актьори, които биха могли да се включат в творческите проекти.
  4. възможност за използване на сцена за публична изява.
  5. на разположение бе и екип, работещ за подаване на евентуална кандидатура към финансиращи програми, което се случи по някои от проектите от резиденцията;
  6. подкрепа при разпространението на информация за осъществяваните дейности и за представянето пред публика на избраните проекти.

  • Танцов проект „Grieflect“ – “Grieflect”е танцово – театрален проект, който се занимава с вечно актуалната тема за изтичащото време. Как то ни формира, как влияе на нашите взаимоотношения с близките ни и как в крайна сметка изменя всичко, включително спомените, мислите и чувствата ни. И докато заглавието Grieflect се асоциира с понятия, фокусирани около чувството на загуба, нашата цел е да открием нов път за това, как да отпразнуваме живота и времето, което ни е дадено на тази планета, заедно с тези, които са ни скъпи. От една страна, изпълнителите биват фокусирани върху собственото си усещане за минаване на времето (саморефлексия). Какво е това, което ги ги докосва и как могат да изразят тези емоции? Това дълбоко изследване е едно от основните търсения в проекта. Проведени репетиции в Студентина за 2023 година: около 30; Приблизителен общ брой обхванати студенти и граждани: 7; Реализация на проекта: Представлението “Grieflect” бе представено пред публика на 04.04.2023 от 19:30 в Национален Студентски Дом – https://www.facebook.com/events/953864759304446. Постигнати резултати: В проекта „Grieflect“ създадохме сценичен продукт, като изследвахме интересната тема за времето и спомените. Работихме с млади и любопитни хора. Танцьорите изразяваха своите лични истории за загуба, промяна и растеж, използвайки дуети, докосвания и танцови изразни средства. Спектакълът представи човешкия опит, от болката на загубата до радостта от възродените спомени. Този проект привлече разнообразна публика и създаде основа за нови идеи и проекти, като ни вдъхнови да работим усилено за следващото ни предизвикателство.

  • Проект „Танцов Генератор“ на дебютанта Ирина Стоянова – “Dance Generator” е проект за Интерактивно импровизационно танцово представление. В него публиката бе съ-творец заедно с танцьорите в сценичното пространство. По време на представлението зрителите имаха възможност да използват “Машина-инсталация“, чрез която и с помощта на водещ да избират различни параметри, които танцьорите да пресъздават на сцената. Такива параметри бяха образите и въплъщаваните персонажи, мястото на случване, качеството на движение на артистите, бързината им, емоцията и други. Публиката разполагаше с възможност да контролира светлинната и звуковата среда. Представлението се превърна в своеобразен „Социален експеримент“, провокиращ зрителите да опитат нещо необичайно и да творят с езика на сценичните изкуства. За артистите-танцьори и музикант бе предизвикателство да развиват своите умения на импровизатори и движенческите им качества според образи, задавани от публиката. Постигнат бе иновативен и интердисциплинарен пърформанс, съчетаващ съвременен танц, импро театър, интерактивна инсталация, въздействаща върху сценичната среда. Екип на проекта: Ирина Стоянова – съ-автор на проекта, Христо Желев – музикант, съ-автор на идеята, Петя Божинова – ментор и хореограф, Танцьори: Ирина Стоянова, Пепи Колева, Катерина Дукова, Ян Василев, Боряна Дживджанова, Петя Божинова, Таня Рачева. Проектът също бе част Резиденция „СтАРТъп“ на Национален Студентски Дом. Период на провеждане: от 01.10.2022 до 01.06.2023. До момента са играни общо 4 представления.

  • Проект „The Trip“ на независимия артист Даниел Денев – Въпреки, че проектът бе представен публично през м. Декември 2022 г., през 2023 продължи да тече процес и репетиции за обогатяване и развитие на метода използван при развитието на танцовата практика. Изцяло танцов проект представящ живота, през движението на един танцьор. Развиване на движението и медитативно сливане в танца, до постигане на пълна изолация от външния свят, следвайки единствено музиката и структурата на пърформанса. Пътуването е начина да стигнеш до място различно от сегашното. Можеш да пътуваш до географско място, сън или предишен живот. За целта трябва да ползваш превозно средство, медитация, машина на времето и други. Артистите се впускат на пътешествие чрез танца. Използвайки телата си посещават места, визуализирайки и пресъздавайки света, в който се озовават. Танцовата практика, включва различни упражнения провокиращи движение – без да ползва цензура и без артиста да критикува себе си. След представянето, част от участниците продължиха работа за изграждане на пълноценно сценично произведение.

  • Проект „Забелски глас“ – ТС „Студентина“ подкрепи външен проект на Сдружение “Забелски глас”, който постави авторския спектакъл „Исус и Лазар“. В рамките на 2023 година Сдружение „Забелски глас“ с режисьор Дима Настева осъществи редица репетиции и успешно постави авторския спектакъл „Исус и Лазар“, базиран на текстове на Емилиян Станев и Никос Казандзакис. Тази постановка представя задълбочен анализ на конфликта между личната перцепция и усещания, индивидуалните представи за смисъл и цел, в контраст с утвърдените социални норми и обществени очаквания. Темата на спектакъла остава вечно актуална, предизвиквайки зрителя да размисли и преосмисли собствените си възгледи и убеждения. В Национален студентски дом бяха реализирани 11 репетиции като подготовка за спектакъла.
    • ИНИЦИАТИВИ ИЗВЪН В НАЦИОНАЛЕН СТУДЕНТСКИ ДОМ: Спектакълът „Исус и Лазар“ беше представен на следните дати и места: ● 28 ноември 2023, Театър „Любомир Кабакчиев“, гр. Казанлък; ● 6/9/12 декември 2023, I AM STUDIO, гр. София; ● 22 декември 2023, Народно Читалище „Гюрга Пинджурова“, гр. Трън; ● 28 декември 2023, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, гр. Русе. Спектакълът се представи при вход свободен, за да може всички желаещи да се докоснат до изкуството на театъра. Представленията бяха приети с голям интерес от публиката и допринесоха за повишаване на културния живот във всяка от посетените дестинации. Приблизителен общ брой обхванати граждани: 400. Приблизителен общ брой достигнати хора с онлайн реклама: 60,000. Отразяване в информационното пространство: ● Събитие в София – https://www.facebook.com/events/368544675629030/368544678962363; ● Видео на избрана част от спектакъла – https://www.youtube.com/watch?v=P6ElaNZOi5w

Направление „Танц„:

  • Проект „Bright Eye“ –Танцова компания „Bright” е дългосрочен проект за развитие на сплотена артистична общност. И през тази година активно бе играно Танцовото представление с огън „Bright eye”. То представлява смес от съвременни танцови техники и техники за боравене с огнени инструменти. Сюжетът на представлението включва романтична история между двама, която е пресъздадена, чрез различни хореографски похвати като „Tableaux Vivantes“ (живи образи), различни танцови поддръжки и техники от съвременния танц. Спектакълът включва и необходимите атрибути: специално подбрана за целта музика и подходящи за работа с огън и съобразени със сюжетната линия сценични костюми. Бяха създадени инструменти, към които се прикача специална пиротехника, която се използва на финала на представлението, ако то се играе на открито. В него артистите боравят с огнените инструменти – огнен пой, огнени ветрила, огнен чадър, огнени „змии“ и пиротехнически инструменти. Хореограф: Петя Божинова. Танцово представление с огън “Bright eye”, като част от репертоара на Т.С. “Студентина” и Танцова компания “Bright” бе играно на различни събития – градски празници и фестивали в цялата страна, както следва: гр. Правец (23.12), гр. Котел (19.12 градско коледно празненство), гр. Симитли (8.12 празненство по случай запалването на светлините на елхата), гр. Чепеларе (7.12 запалване светлините на елхата), гр. Кюстендил (02.12 градско коледно празненство), гр. София (11.11), гр. Тетевен (11.11) и гр. Русе (27.10), гр. Сливен (21.10), София – НДК (29.09), гр. София (28.09), гр. София (24.09), гр. Велико Търново (23, 22.09), гр. Бяла Черква (23.09), гр. София (22.09), с. Царацово (16.09), ак. Арбанаси (16.09), гр. София (03.09), с. Кубратово (02.08), гр. Тетевен (02.08), гр. София (26.08), гр. София (23.08), гр.Чепеларе (20.08), гр.Благоевград (19.08), гр. Смилян (12.06), гр. Вакарел (08.08), к. Каваци (06.08), гр. Варна (06.08), гр.Стара Загора (05.08), с. Лозен (01.08.2023 БЧК), Полски Тръмбеш (30.07), гр. Драгоман (28.07), гр. Пазарджик (21.07), с. Радибош (16.07), гр. Дупница (15.07), гр. Лещен (08.07), гр. Гоце Делчев (01.07) гр. Габрово (30.06), гр. Златица (30.06), гр. София (25.06), гр. София (25.06), с. Братушково (21.06), гр София (10.06), с. Алдомировци (04.06) гр. Сливница (03.06), гр. София (27.05), гр. Бургас (18.05), гр. София (29.04), гр. Банско (11.03), с. Пожарево (26.02Сирни Заговезни), гр. Раковски (17.02 Кукерски фестивал), гр. София (15.01), гр.София (13.01) пред гости на посолството на Виетнам в София. Сред представленията на танцовата компания, като по-значителни се открояват: ● Кукерски фестивал организиран от община гр. Раковски (17.02); ● Представление за Сирни Заговезни и прескачане на огъня в с. Пожарево (26.02); ● Фестивал “Паркът” (25.06 София) – линк към видео от представлението: https://www.facebook.com/brighteyearound/videos/3624902604396672/; ● Две представления за Фестивал „ФестивалНО в квартала” гр. Габрово (30.06 и 1.07); ● Съвместно представление на музиканти и танцьори от ТС „Студентина“ на фестивал „Wake up“ Юли; ● Фестивал „На огъня и светлината“ гр. Габрово; ● Конференция за демократично образование – с. Лозен (01.08), Български Червен Кръст; ● Представление за “Тук е така фест 2023” на сдружение “Тийн Спирит”, гр. Чепеларе (20.08); ● Представление за Кулинарен събор в долината на р. Росица (23.09) с. Бяла Черква; ● Три представления за “Нощ на Самоводската Чаршия и фестивал на занаятите” гр. Велико Търново (22, 23.09); ● Представления за запалване на коледните светлини в градовете: Кюстендил, Чепеларе, Симитли, Котел.

  • Проект: лабораторно изследване „Ecstatic dance“ – „Ecstatic Dance“ е форма на свободен танц, която позволява на участниците да изразяват себе си свободно и интуитивно чрез движение и музика. Тази практика набляга на самоизразяването и вътрешната свобода, като се фокусира върху личното преживяване и медитативното потапяне в ритъма на музиката. Тя не следва строги хореографии или танцови стъпки, а поощрява индивидуалността и импровизацията. През 2023-та година бяха проведени следните събития от ТС „Студентина“ в Национален студентски дом: ● Ecstatic dance session / Africa (30 ноември 2023) – екстатична танцова сесия с ритми, вдъхновени от Африка – https://www.facebook.com/events/875254310901685/; ● Mini ecstatic session – music/dance lab (14 декември 2023) – Отворено пространство с терапевтичен характер за музикални/танцови експерименти – https://www.facebook.com/events/1485085732276911/; ● Mini ecstatic session – music/dance lab (7 ноември 2023) – Отворено пространство с терапевтичен характер за музикални/танцови експерименти – https://www.facebook.com/events/338604485331596/; ● Ecstatic dance (26-27 февруари 2023) – 3 поредни събития с екстатични танци с музиканти на живо – https://www.facebook.com/events/763837808651065/; ● Ecstatic dance (22-23 януари 2023) – 3 поредни събития с екстатични танци с музиканти на живо – https://www.facebook.com/events/3389517711374756/. Приблизителен общ брой обхванати студенти и млади хора: 250.

  • Проект: Афро Джем – На 22 април 2023 се проведе отворено събитие за всички любители на Афро музиката и танците. Под съпровода на перкусионистите Деян Петров-Дицата и Виктор Мандия, участниците танцуваха в свободна форма на традиционна африканска музика. Събитието бе отворено за всички и послужи като културно събиране, където участниците могат да се насладят на музиката, да се научат на танцови стъпки и да споделят ново преживяване. Към събитието освен традиционната африканска музика бяха включени и модерни африкански стилове като Афробийтс, Амапиано, Афрохаус, Ндомболо и други. https://www.facebook.com/events/s/afro-jam/812369727150105/. Приблизителен общ брой обхванати студенти и млади хора: 50.

  • Дългосрочен проект: ежеседмичен танцов „джем“ за контактна импровизация – И през изминалата 2023-та година ТС „Студентина“ продължи една своя традиция от повече от десетилетие да бъде едно от малкото пространства в София, където може редовно (всяка седмица) да се учи и практикува Контактна импровизация и то във всички формати характерни за този вид съвременна танцова практика – учебни часове и уъркшопи, импровизационни джем-сесии, лаборатории. За този дълъг период ТС „Студентина“ е била единственото пространство в София (а и страната), където човек може да вземе участие в контактна джем-сесия. Контактната импровизация се заражда в Съединените щати, по време на работата на Стив Пакстън по перформънса „Магнезий“ през 1972 г. Тя е замислена като отворенa експериментална танцова форма, без стриктна дефиниция. Това обаче не е попречило, през тези вече над 50 години от съществуването й, да възникне и да се обособи един основен корпус от техники и насоки на изследване, които я характеризират. Сред тези насоки могат да се изброят: ● отдаване, поемане и споделяне на тежест; ● триизмерно движение в непосредствен физически контакт и споделен баланс; ● различни видове физически контакт; ● техники за безопасно падане; ● техники за движение в поток; ● умения за „слушане“ и танцов диалог; ● постройка на тялото; ● движение между баланс и дисбаланс; ● развиване на сетивност, включително по отношение на пространството зад гърба; ● постоянна готовност за промяна, без напрежение; ● умения за импровизиране чрез движение. През последните седем години, ежеседмични занимания по Контактна импровизация със студенти и млади хора в „Студентина“ организира Георги Петков. Поддържането на събития, джемове и творческо пространство, при които непрофесионалисти да имат възможност активно да се изразяват на езика на Контактната импровизация, а не само да бъдат ученици или зрители бе основен фокус. Приблизителен общ брой обхванати студенти и граждани: над 100. Отразяване в информационното пространство: Редовно присъствие в социалните мрежи, чрез фейсбук групата „Контактна импровизация“ и ежеседмични публично достъпни фейсбук събития. Няколко примерни събития от фейсбук: ● https://www.facebook.com/events/1473286089895828/; ● https://www.facebook.com/events/900243911459358/.

Направление „Музика„:

  • Ритъм работилници „Drum circle“ – Работилницата по Ритъм е арт-образователна инициатива на Петър Йорданов – “Бъни” (BunyVerse) и Деян Петров – “Дицата” (Dizzy Grooves), водещи музиканти на world music fusion сцената в България. Целта на Rhythm Circle / Drum Circle / Ритъм кръг е да събира в общ творчески кръг любители на барабаните и световните музикални традиции без да е необходим задълбочен или професионален опит. Използват се перкусионни инструменти от Балканите, Западна Африка, Латинска Америка, Австралия, Европа, Северна Америка и Близкия Изток. По време на работилниците, участниците се запознават с характеристиките на инструментите и основни техники на свирене, изучават световни културни традиции и творят заедно върху утвърдени световни ритми по интерактивен и творчески отворен начин. Това е първата достъпна за различни хора и регулярно случваща се ритъм работилница в София, водена от водещи български перкусионисти. Форматът се разгръща в няколко основни направления: творческа работилница по Ритъм; интерактивен музикален кръг за сплотяване на екип (team building); интерактивен образователен концерт; арт терапия и перкусионен ритъм спектакъл. През 2023 успяхме да проведем на територията на ТС “Студентина” (НСД) 26 творчески работилници по Ритъм (drum circles), 1 образователен концерт, 1 лекция за студенти, 2 работилници за сплотяване на екипа и десетки индивидуални и групови репетиции. Общият приблизителен брой на директно включени в инициативите хора е 450. Инициативите на творческия екип излизат и извън стените на творческата студия. В рамките на настоящата година успяхме да осъществим 10 значими участия в национални фестивали, 2 работилници за откриване на учебната година на образователни институции, 2 сесии за сплотяване на екипи, 2 арт терапевтични сесии, 1 изнесен образователен проект за превенция на зависимости в Разград, 1 майсторски клас в Бургас. Общият приблизителен брой на директно включени в инициативите хора е 2 500 души. Информация за формат Drum Circle/ Ритъм кръг в медиите: https://bit.ly/3JJC5j4. Проведени музикално-образователни Ритъм сесии в Национален Студентски дом за 2023 година: ● 18.01 – Drum with us – Rhythm Circle – 5 участници; ● 01.02 – Drum with us – Rhythm Circle – 16 участници; ● 08.02 – Drum with us – Rhythm Circle – 12 участници; ● 22.02 – Drum with us – Rhythm Circle – 12 участници; ● 08.03 – Drum with us – Rhythm Circle – 13 участници; ● 22.03 – Drum Together – Rhythm Circle – 14 участници; ● 29.03 – Drum Together – Rhythm Circle – 11 участници; ● 05.04 – Drum with us – Rhythm Circle – 10 участници; ● 12.04 – Drum with us – Rhythm Circle – 11 участници; ● 19.04 – Drum with us – Rhythm Circle – 15 участници; ● 22.04 – Afro Jam – танци и ритми от Африка – 50 участници; ● 26.04 – Drum with us – Rhythm Circle – 8 участници; ● 03.05 – Дръм съркъл в сряда – Drum with us – 12 участници; ● 10.05 – Дръм съркъл в сряда – Drum with us – 9 участници; ● 17.05 – Drum Circle on Wednesday – 12 участници; ● 07.06 – Drum Circle on Wednesday – 14 участници; ● 21.06 – Drum Circle on Wednesday – 14 участници; ● 13.09 – Open Drum Circle on Wednesday – 19 участници; ● 04.10 – Drum circle on Wednesday / Ритъм кръг в сряда – 12 участници; ● 11.10 – Drum circle on Wednesday / Ритъм кръг в сряда – 10 участници; ● 18.10 – Drum circle on Wednesday / Ритъм кръг в сряда – 4 участници; ● 25.10 – Drum circle on Wednesday / Ритъм кръг в сряда – 8 участници; ● 01.11 – Силата на общия ритъм – Ритъм кръг за учители в детски градини – 25 участници; ● 08.11 – Drum circle on Wednesday / Ритъм кръг в сряда – 7 участници; ● 15.11 – Drum circle on Wednesday / Ритъм кръг в сряда – 10 участници; ● 22.11 – Drum circle on Wednesday / Ритъм кръг в сряда – 15 участници; ● 29.11 – Drum circle on Wednesday / Ритъм кръг в сряда – 12 участници; ● 30.11 – Африкански танци и ритми – лекция за студенти от специалност „Африканистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“– 25 участници; ● 13.12 – Drum circle on Wednesday / Ритъм кръг в сряда – 12 участници; ● 20.12 – Drum circle Party / Заключителна инициатива за годината – 50 участници. Приблизителен общ брой обхванати студенти: Около 100 директно включени студенти и млади хора. Приблизителен общ брой обхванати граждани: Около 450 директно включени студенти, млади хора и граждани. Отразяване в информационното пространство: В списъка с инициативи са поместени линкове към по-голямата част от реализираните дейности. По-долу са изброени единствено медийни изяви или специално разработени медийни продукти: ● Предаване “Аларма” на БНР – https://bnr.bg/hristobotev/post/101913703/vtornik-28-noemvri; ● Документален филм “Rhythm Circle” – https://www.youtube.com/watch?v=3TQ3Ob3R4zw&ab_channel=DIZZYGROOVES; ● Африкански танци и ритми – лекция за студентите от специалност Африканистика на СУ – https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/fakultet_po_klasicheski_i_novi_filologii/novini/pokana_da_uchastie_v_pabotilnica_za_afrikanski_tanci_i_ritmi.
    • ИНИЦИАТИВИ ИЗВЪН НАЦИОНАЛЕН СТУДЕНТСКИ ДОМ: ● 07.01 – Temple of the Moon – An Embodied Dance Ritual – 15 участници (йога студио, София); ● 05.02 – Inner King – Inner Queen – An Embodied Dance Ritual – 15 участници (йога студио, София); ● 03.03 – Тодоров ден – коне и свобода – 150 участника (град Елена); ● 12.05 – Drum Circle – 100 Стола – 250 участника (100 стола, София); ● 18.05 – Вселената на Африканските Ритми с Dizzy Grooves – 11 участника (Music Rooms, град Бургас); ● 20 – 21.05 – Drum Marathon с Dizzy Grooves – 300 участници (село Синеморец); ● 14.05 – Drum Circle with VMware – 30 участници (VMware, София); ● 14.06 – World Dances with VMware – 150 посетители и около 1000 online (VMware, София); ● 28 – 05.06 – Дни на Африка в Бургас – 60 участници и около 500 посетители (Бургас); ● 27.05 – Честване на деня на Африка в София – 40 участници и около 5000 посетители (Народен театър, София); ● 05.06 – Ритъм кръг по време на международна конференция за Демократичното училище – около 100 посетители (село Лозен, София); ● 01.07 – Силата на общия пулс – фестивал Граждански Будилник– 50 участници и около 2500 посетители (Топлоцентрала, София); ● 02.09 – Ритъм кръг – фестивал „Реките на София“ – 100 участници и около 10 000 посетители (Топлоцентрала, София); ● 16.09 – Ритъм кръг за откриване на учебната година в учебен комплекс „Българско школо“ – около 120 участници (Българско школо, София); ● 07.10 – Ритъм спектакъл за откриване на учебната година на факултет по Нови и класически филологии към СУ „Св. Климент Охридски“ – около 300 участници (СУ, София); ● 22.10 – Jamaica: Cultural Bites x Multi Kulti Kitchen – около 100 участници (Café Salted, София); ● 06, 07 и 08.12 – „Зависими от Ритъма“ – серия от музикални работилници с ученици и публични концерти като превенция на зависимостта от наркотици – 350 участници и 650 посетители (град Разград); ● 14.12 – Ритъм спектакъл на празника на екологична организация „За земята“– 150 посетители (Топлоцентрала, София). Приблизителен общ брой обхванати студенти и млади хора: Около 400 директно включени студенти и млади хора. Приблизителен общ брой обхванати граждани: Около 2500 директно включени граждани. Отразяване в информационното пространство: В списъка с инициативи са поместени линкове към по-голямата част от реализираните дейности. По-долу са изброени единствено медийни изяви или специално разработени медийни продукти: ● Фестивал “Граждански будилник” – БНТ 1 – “100 % Будни” – по отношение на участие във фестивал “Граждански будилник” на БЦНП; ● Дни на Африка в Бургас: o https://www.gramofona.com/izkustvo/spektakal-na-balgarski-i-afrikanski-artisti-zakriva-dni-na-afrika-v-burgas?fbclid=IwAR1fdIAhZg8LefaTH-5zxwvLfceQ6_CzUU8FOsipid10bNLAz6HFNSbMEYU; o https://www.burgas.bg/bg/novini/utre-zapochva-petoto-izdanie-na-dni-na-afrika-v-burgas/; o https://www.bta.bg/bg/news/lik/481399-petoto-izdanie-na-festivala-dni-na-afrika-zapochva-v-burgas; o https://bnr.bg/burgas/post/101843578/dni-na-afrika-v-burgas-ot-utre; ● Ден на Африка в София: https://classicfm.bg/novini/denjat-na-afrika-2023.html#; https://euronewsbulgaria.com/news/14541/sofiya-otbelyazva-denyat-na-afrika-2023-s-pishtna-programa; ● Образователен проект “Зависими от Ритъма” (Разград): https://www.youtube.com/watch?v=aJFAePPxhVo&ab_channel=BulgarianNewsAgency; Допълнителен снимков и видео материал от инициативите: https://drive.google.com/drive/folders/1YzfD4BUwzS0tNi_xA5dpDjfAfQgED_YQ?usp=sharing.

  • Звукозаписна, концертна и репетиционна дейност
    • Студио „Стакато“ – Студио „Стакато“ е звукозаписно студио на ет. 5, ръководено от екипа на ТС „Студентина“. Студиото е основен хъб и творческа работилница за репетиции, звукозапис, музикални работилници и работни срещи на млади, както и вече утвърдени дейци на родната и международна сцена. Целта на студио “Стакато” е да събира в общ творчески кръг любители на музиката и световните музикални традиции без да е необходим задълбочен или професионален опит. Използват се музикални инструменти от Балканите, Западна Африка, Латинска Америка, Австралия, Европа, Северна Америка и Близкия Изток. Както и новосъздаденият музикален инструмент “Ханд пан”. Работилниците по музика са на различни теми с водещи гост преподаватели. Творческите образователни работилници се развиват в няколко направления: Работилница по фолклорно пеене, работилница за ритъм и глас и хандпан работилница. По време на работилниците, участниците се запознават с характеристиките на инструментите и основни техники на свирене, изучават световни културни традиции и творят заедно върху утвърдени световни ритми по интерактивен и творчески отворен начин. Това е първото пространство в България случващо регулярни образователни работилници по хандпан, достъпно за различни хора и възрасти. Студио “Стакато” беше потърсено за съдействие към Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в лицето на проф. Кремена Ангелова и диригент Бистра Диляноф. Студиото осигури музикални инструменти за първият Тридневният въвеждащ уъркшоп по музикотерапия организиран от Теоретико-композиторския и диригентски факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с гост лектор от Германия – Теодорос Ригас. Репетиции – През 2023г. в студиото успяхме да проведем над 50 репетиции със студенти от НМА “Панчо Владигеров” и музикални състави от България и чужбина. С богат асортимент от музикални жанрове: народна музика, джаз, рок, средновековна музика, етно, фюжън и електронна музика. Закупихме с лични средства и оборудвахме пространството с техника, звукоизолационни пана и интериорни решения за по-добра акустика. Закупихме 8бр. вокални микрофони, 10бр. инструментални микрофони, 2бр. смесителни миксери, стойки за микрофони, пултове за ноти, озвучителна система, кабели и др. Съставите, които репетираха и изготвиха творчеството си в студиото са: ● „Пътят на пилигрима“ – музикален проект на Деница Серафим с авторска музика, вдъхновена от Средновековието, Ренесанса и Барока. Деветима музиканти влизат в ролята на пилигрими, които пътуват със своите музикални инструменти и свирят песни, наситени с романтиката на северното звучене, средновековните ритми и ренесансовата музика. Облечени в костюми от епохата, музикантите ще поведат публиката на приказно пътешествие. Композитор, вокален изпълнител и костюмограф е Деница Серафим.; ● Bulgafro project – https://www.youtube.com/watch?v=TsEe_TcqN5o. Изцяло подготвен в ТС Студентина откри София Филм Фест 2023 в зала 1 на НДК.; ● Джаз формация “Acoustic Soul” – https://www.facebook.com/acousticsouljazzband; ● Ecstatic Sessions BG – https://www.facebook.com/ecstaticsessionsbg. Първата формация в България комбинираща екстатик танци практика с музика на живо.; ● „Тъпани и Гайди“ – ръководител д-р Григор Лалов; ● ОМ Етно Джаз квартет – https://youtu.be/dzzmDxKS9Ho?si=yTpCDgPQUttAg876; ● Tickle the Sage – https://www.youtube.com/watch?v=JavRyMQ-mJQ; ● FolkustiX – https://www.youtube.com/watch?v=ob43gOaVnQE; ● Cozy Concerts – https://www.facebook.com/events/1290301144850394/; ● Етно концерт със Основно Ветрове, сестри Апостолови и Братя Якъбови – https://www.youtube.com/watch?v=6EYQLrcn-7A; ● Хор “Магическите гласове на България” с Нина Николина и Магдалена Петрович на виолночело.
    • Образователни работилници – През 2023г. в студиото успяхме да проведем над 30 образователни работилници със ученици и студенти: ● Работилници по Народно пеене с Полина Димитрова – Народна певица е в Женски народен хор „Ангелите, Етно група „Кипри“ и „Тефтени“. Ръководител на Фолклорна формация „Акапелия“ и Детска група за народни песни “Пафтички”.; ● Работилници за ритъм и глас с вокален педагог Велин Марков; ● Първите работилници в България за свирене на хандпан с водещ Петър Йорданов Бъни. https://www.youtube.com/watch?v=f3asX_W2Wzg; Работилниците, подготвени в ТС Студентина бяха представени и за деца и възрастни в Родопите, с. Средногорци, Русе, Пловдив, Варна, както и за деца в град Елена и за ученици от 90 СОУ Ген. Хосе де Сан Мартин, Люлин https://www.youtube.com/watch?v=PGS-sn75EwI.
    • Концерти – През 2023г. организирахме и пренасочихме над 10 концерта към Национален Студентски Дом. Включихме към програмата артисти от цялата страна. Студенти от НМА “Панчо Владигеров” и НБУ. Гост музиканти от Канада, Унгария, Нигерия и др. Изявени и утвърдени музиканти на родната сцена, както и любителски състави. Привлякохме наши партньори като Цветан Цветанов от Българско Национално Радио, които също да организират концерти в НСД, с което да допринесат за дома. Организирахме концерта на световното трио “Violones Barbares” https://www.facebook.com/events/822607852972674 излъчван на живо по БНР, за който ние поехме техническото обезпечаване. Организирахме първите концерти със екстатични танци с цел музика без алкохол и опиати. Инициирахме концерти през 2024 г. и сме запазили конкретни дати в календара на НСД за ползване под наем на зали за концерт към НСД, с което отново да допринесем към бюджета на дома и да акумулираме интерес към нови публики, които да допринесат за утвърждаването на институцията в културния живот на страната.
    • Звукозапис – През 2023г. в новосъздаденото студио записахме първия запис изцяло записан и реализиран в НСД със участието на певицата и водещ журналист в БНР Юлия Гатдерова и гост музикант от Шотландия. В ТС Студентина заснехме и пълнометражен клип към музиката https://www.youtube.com/watch?v=6NNPJUS_724. Реализирахме и първия запис на репетиция на хор Дилмана към НСД.
    • Театър – През 2023г. реализирахме на камерна сцена на НСД спектакъла “Дуенде”, който изцяло бе изработен в ТС “Студентина”. https://www.facebook.com/events/325017773356691. След което се игра в Пловдивския драматичен театър, а от 2024г. влиза в програмата и на драматичния театър в Добрич.
    • Концерти.БГ – През 2023г. ТС Студентина бе домакин на творческия екип на Сдружение “Концерти.БГ”, благодарение на което бяха акумулирани средства за концерти и подготвяне и подаване на проекти към НФК в посока реализиране и разрастване на концертната дейност в НСД.
    • Ремонтни дейности – През 2023г. Петър Йорданов и част от екипа на ТС “Студентина” инвестира над 2000лв лични средства и месеци работа в ремонтна дейност по подпокривното пространство и превръщането му в студио. Бяха предотвратени 3 теча от покрива, след което бе закупен и разкроен мокет по целия под.
    • Отразяване в информационното пространство: ● БНТ интервю – https://www.facebook.com/BunyVerse/videos/795396492346544; ● TV 78 интервю – https://www.youtube.com/watch?v=buFOGQmnaDQ; ● Хандпан работилница за ученици от 90 СОУ Ген. Хосе де Сан Мартин, Люлин – https://www.youtube.com/watch?v=PGS-sn75EwI;
    • ИНИЦИАТИВИ ИЗВЪН НАЦИОНАЛЕН СТУДЕНТСКИ ДОМ: ● „Симфонични ритми и напеви от Евразия“, Враца, Градска концертна зала – https://www.facebook.com/events/842594940579407/ – 150 посетители и около 1000 online; ● Откриване “София Филм Фест”, зала 1 НДК – 4000 посетители и около 4000 online; ● Фестивал “Реките на София” – концерт и музикална работилница – 4000 посетители; ● “Топлофест” – Фестивал на Топлоцентрала – концерт и работилница – 1000 посетители; ● Хандпан обучение Варна – https://www.facebook.com/events/1377701919848695/.

Направление „Обучителни дейности в сферата на танца и движенческите изкуства“:
Продължи обучението на млади хора в сферата на сценичните изкуства и развитието на тяхната двигателна, артистична и познавателна култура.

  • Класове и интензивни обучителни модули – През 2023 г. ТС „Студентина” проведе серия от обучителни модули в областта на Съвременното танцово изкуство под формата на лаборатории, уъркшопи, регулярни седмични класове и тренинги. В тях бяха преподавани и приложени различни методики в танцовото изкуство, като Съвременни танцови техники и Контактна Импровизация, Axis syllabus, Body Mind Centering и др. Целта на проведените модули беше повишаване компетенциите на членовете на студията, както и популяризиране дейността на студията чрез привличане на нови аудитории. Участниците бяха студенти от НАТФИЗ, Софийски Университет и млади хора с интерес в областта на танца и театъра. Водещият преподавател на модулите бе Ивайло Димитров – член на студията и преподавател в НАТФИЗ ’’Кръстю Сарафов”. Серията от обучителни модули се проведе в репетиционното пространство на ТС „Студентина”.

  • Серия от уъркшопи със заглавие „Флор Уорк и Импровизация”, чиято основна тема бе изследването на партерни танцови техники като мотив за импровизация. Партерните техники са неизменима и важна част от лексиката на Съвременния танц. Те изграждат в танцьора умение за работа с пространството и овладяване на инерционните центрове в човешкото тяло, което дава свобода в процеса на импровизация. Уъркшопите бяха проведени в зала 304 на НСД, с времетраене по 3 часа, на следните дати: ● 7-8, 14-15 януари, ● 18-19 февруар, ● 18 мар, ● 8-9 апри, ● 17-18 юн, ● 18 ноемвр, ● 9-10, 17 декември. Водещият преподавател на уъркшопите бе Ивайло Димитров – член на студията и преподавател в НАТФИЗ ’’Кръстю Сарафов”. Приблизителен общ брой обхванати студенти и млади хора: над 30. Приблизителен общ брой обхванати граждани: 20.

  • Проект “Театрални Механизми: Работа с Обекти” с гост хореограф Джулиън Хамилтън от Англия – Екипът на ТС “Студентина” работи като съорганизатор заедно с фондация “Невиждан театър”, Национален студентски дом и НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов, за реализирането на проекта “ТЕАТРАЛНИ МЕХАНИЗМИ: РАБОТА С ОБЕКТИ”. Проектът спечели финансиране по програма “Творческо развитие” модул организатори на Национален фонд “Култура” и е надграждане на миналогодишния проект „Поетика на тялото и образа – танцово обучение и фото диалози”, също реализиран с финансовата подкрепа на НФ “Култура”. Ръководител на проекта беше Саша Кръстарска, с място на реализация – зала “Академик” на Национален студентски дом, от 23-ти до 27-ми май 2023 г. “ТЕАТРАЛНИ МЕХАНИЗМИ: РАБОТА С ОБЕКТИ” беше петдневен, интензивен, обучителнен модул, проведен със световно признатият танцьор и хореограф Джулиън Хамилтън, насочен към нуждите и интересите на млади професионалисти и студенти от областта на танца и театъра. Реализацията на проекта завърши с представяне на резултатите от обучението пред публика на 27-ми май от 19:30 часа в зала “Академик” на НСД. Бе поканен Джулиън Хамилтън (Англия) преподавател с богат, международно признат опит и като артист и като педагог. Реализацията на проекта осигури възможност и за осъществяване на нови запознанства между младите артисти, което в бъдеще да послужи за създаване на съвместни проекти. Обявените тридесет места за участие в обучението бяха запълнени, като десет от участниците бяха чужденци, седем от които бяха дошли в България специално за предложеното професионално обучение. Чужденците взели участие са от Гърция, Италия, Русия/ Германия, Казакстан, Унгария, двама от Украйна, Австрия и двама от Сърбия. Приблизителният общ брой на зрителите дошли да гледат презентацията на резултата от обучението е 50 човека. Отразяване в информационното пространство: ● Фейсбук събитие за реклама на обучението и привличане на участници в него: https://www.facebook.com/events/578154263777325?ref=newsfeed; ● Реклама в дигиталната платформа на “ВИА Театър”: https://viatheatre.net/%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86/theater-works-working-with-; ● Фейсбук събитие за реклама и привличане на публика за презентацията на резултатите от обучението: https://www.facebook.com/events/255514226883083/?ref=newsfeed; ● Двете събития от проекта, обучението и презентацията, бяха рекламирани също чрез плакати, дипляни и флаери.
    • ИНИЦИАТИВИ ИЗВЪН НАЦИОНАЛЕН СТУДЕНТСКИ ДОМ: В сътрудничество с РЦСИ “Топлоцентрала” беше реализиран соло авторския пърформанс “КОАН” на Джулиън Хамилтън. Пърформанса беше представен на 25-ти май в зала 1 на РЦСИ “Топлоцентрала” с преференциални цени за участниците в обучителния модул “ТЕАТРАЛНИ МЕХАНИЗМИ: РАБОТА С ОБЕКТИ”. С това събитие освен, че се популяризира у нас съвременния жанр, в който г-н Хамилтън твори, допринасяйки за културната среда, но и добави допълнителна стойност към образователния проект. Младите хора имаха изключителната възможност да гледат на живо пърформанс, създаден чрез методиката предмет на тяхното обучение в модула. В края на пърформанса публиката стана на крака да ръкопляска и извика изпълнителя няколко пъти да се върне на сцената да се поклони. Като съорганизатори на събитието сме горди за този успех и признание. Приблизителен общ брой обхванати студенти и млади хора: Тридесет човека, участниците в обучителния модул “ТЕАТРАЛНИ МЕХАНИЗМИ: РАБОТА С ОБЕКТИ” с преподавател Джулиън Хамилтън. Приблизителен общ брой обхванати граждани: Въпреки датата на представлението 25-ти май, в която много хора пътуват, за да празнуват с близките си, събитието успя да привлече като публика над 60 човека. Отразяване в информационното пространство: ● Фейсбук събитие за реклама на представлението: https://www.facebook.com/events/6368343069892248/; ● Видео реклама на страницата на РЦСИ “Топлоцентрала” https://www.facebook.com/reel/949475546470756; ● В програмата на РЦСИ “Топлоцентрала” https://toplocentrala.bg/program/performance/koan. Беше взето интервю от Джулиън Хамилтън за предаването “Аларма” на програма Христо Ботев, което предстои да бъде излъчено.

  • Регулярни класове Тай-чи – Тай чи, като движенческа техника развива безценно разбиране за принципите на физическото действие, базирано на психическото и обратната връзка. Не можеш да си неспокоен, ако мускулите ти са релаксирани, не можеш да си несигурен, ако цениш свободата, която неопределеността ти дава. Не можеш да си слаб, ако усещаш извора на силата в теб. Простите наглед упражнения, които сякаш се повтарят в повечето школи по бойни изкуства, могат да ни научат да се разбираме с тялото си и да ни донесат мир. В ТС „Студентина“ експерименталните класове и работилници продължиха два пъти седмично в периодите, в които това бе възможно във връзка с противоепидемичната обстановка в страната. Преподавателят Кристиан Гайдаров се занимава с бойни изкуства повече от тридесет години. Започва с Джудо, по-късно Шотокан Карате, виетнамската школа Виет Во Дао, Мяо Дао, Ай Ки До и Тай Чи Чуан. Преминавайки през различни движенчески школи стига до убеждението, че в основата на всяка техника стои едно и също – равновесието, свободата, връзката между тялото и съзнанието. От 1991 година преподава „Основи на бойните изкуства“ в Театрален колеж „Любен Гройс“. Предметът обединява методиката на няколко школи по бойни изкуства и цели култивирането на „отзивчиво“ тяло.

  • Дългосрочен Проект Акро йога – През 2023 година, ТС „Студентина“ продължи традицията всеки петък да провежда импровизационни сесии („джемове“) по акро йога. Акро йога е комбинация между йога и акробатика, предназначена е за двама или повече партньори, и черпи вдъхновение от цирковите и танцовите изкуства. Практиката е мултидисциплинарна и развива умения като творческо мислене, артистичност, доверие, координация, ефективна комуникация и работа в екип. Ежеседмичните джемове са с обучителен характер, където по-опитните участници подпомагат начинаещите. Събитията се радват на средна посещаемост от 10 до 15 студенти и млади хора, като сред тях има както редовни, така и начинаещи участници. Събитията се организират от Живко Петьов – сертифициран преподавател по акро йога от AcroYoga International. През януари 2023 година се проведоха репетиции за подготовка на иновативно занимание, целящо изследване и укрепване на връзката между родители и техните деца. Тези подготовки кулминираха с организирането на първото официално събитие „Акро Йога Забава за Родители с деца“. Повече информация за събитието: https://www.facebook.com/events/903128567397695. Няколко примерни публикации на регулярните джемове във фейсбук: ● https://www.facebook.com/groups/AcroYogaSofia/permalink/2762713257215011; ● https://www.facebook.com/groups/AcroYogaSofia/permalink/2753471181472552; ● https://www.facebook.com/groups/AcroYogaSofia/permalink/2727227020763635; ● https://www.facebook.com/groups/AcroYogaSofia/permalink/2605115292974809. Приблизителен общ брой обхванати студенти и млади хора: 100.
    • ИНИЦИАТИВИ ИЗВЪН НАЦИОНАЛЕН СТУДЕНТСКИ ДОМ: Уъркшопи – Като продължение на акро йога джемовете в ТС „Студентина“ се проведоха следните 3 акро йога уъркшопа с гост-преподавателя от Израел Gal Yeho: ● A flow session followed by a jam – https://www.facebook.com/events/343604608104139; ● From flow to linking pops – https://www.facebook.com/events/656941182992142; ● Терапевтична акро йога практика – https://www.facebook.com/groups/AcroYogaSofia/permalink/2668008270018844.; Международни фестивали – Представители на ежеседмичните акро йога джемове взеха участие в следните 3 международни фестивала по акро йога и акробатика: ● 18-19 ноември, Франция, Paris Acro Fest IV – https://www.facebook.com/events/267843672435951/; ● 19-25 юни, Полша, Acro Fever Retreat 2023 – https://www.facebook.com/events/429100835944188; ● 24-26 март, Словения, SAFE festival, Spring 2023 – https://www.facebook.com/events/897150267916692. На тези фестивали групата от България беше от 4-6 човека. Фестивалите са със среден размер от 100-150 участници. Тези дейности допринесоха за обогатяване на опита и уменията на Българската акро йога общност, както и за насърчаване на международното сътрудничество и обмен в тази област.

В заключение може да бъде обобщено, че и през тази тази юбилейна за НСД и Т.С. „Студентина“ 2023 година, „Студентина“ бе мощен център за развитие на сценичните изкуства и уменията свързани с тях у младите хора.

Петя Божинова,

Творчески ръководител на Театър-студия „Студентина”

25.12.2023г.
гр. София