Студентско кино: Филмово ревю на „Морален тест“

С цел да изкара малко пари, момиче решава да се подложи на странен тест, измерващ човешкия морал. Тестът обаче се оказва много по-жесток, отколкото е предполагала, и събитията поемат в съвсем различна посока…

С две изречения, това е сюжетът на “Морален тест”, новият късометражен sci-fi филм, създаден от група студенти от НАТФИЗ, които решават да се пробват с този нетипичен за България жанр, начело с Лидия Юлианова – сценарист и режисьор, студент по филмово и телевизионно операторство.

Премиерата на филмовия проект, реализиран с финансовата подкрепа на Фондация „Лъчезар Цоцорков“ в рамките на резидентската програма „стАрт-ъп“ на Национален студентски дом, бе на 28-и август в Камерна зала на НСД.

Това бе и първата студентска кино-прожекция, осъществена посредством нов професионален проектор и кино-екран, стационирани в Студентския дом, благодарение на сътрудничеството на институцията с „Музикаутор“.

Броени дни преди премиерата на пл. „Народно събрание“ № 10, филмът „Морален тест“ бе показан на прожекция в читалището в село Твърдица, тъй като една от целите на резидентската програма на НСД е студентите от сферата на изкуствата да припознаят отново културните средища в малките населени места из страната като пространства за творческа изява и среща с нови и нетрадиционни публики.

В актьорския състав на „Морален тест“ личат имената на Александра Лашкова и Ник Марков. Александра е позната на аудиторията с ролята на Макарена – млечната сестра на Баян от телевизионния сериал „Войната на буквите“ по БНТ. Сред останалите участници в творческия екип следва да отбележим ключовата роля на Йоан Евстатиев – оператор и VFX, Мария Петлешкова – монтажист, Ангел Николов – композитор, Мариана Георгиева – продуцент, Иван Колев- звукар на терен.

Що се отнася до замисъла на продукцията, екипът на този проект гледа на него не като на самоцелен самостоятелен филм, а като на възможност той да се превърне в пилотен епизод на по-мащабен мини сериал.

Темата за изкуствения интелект (AI), засегната в сюжета, ще става все по-актуална и един качествен късометражен студентски филм може да послужи като доказателство, че продукцията може да бъде развита в български sci-fi сериал от ранга на „Black Mirror“, който да представи гледната точка на новото поколение български кино дейци по темата за „дълбоките технологии“ и тяхната нееднозначна роля и асоциирани рискове за обществото.

„Вярвам, че влагайки всичките си умения, резултатът ще е добър и ще можем да привлечем инвеститори, които да подкрепят тази идея“, споделя за сайта на Национален студентския дом нашият резидент, младия режисьор Лидия Юлианова.

Следващите стъпки пред „Морален тест“ неговият режисьор и сценарист описва така – участие в утвърдени фестивали за късометражно кино в страната и чужбина и разпространение онлайн, посредством някоя от съществуващите български платформи за късо кино.

Що се отнася до Студентския дом, това не е първият къс филм, който се реализира в партньорство с институцията, но е първият, който се съ-финансира от НСД и се реализира в рамките на пилотната за Дома „Резидентска програма за млади творци StART-Up„.

Решението на екипа на Студентския дом и Фондация „Лъчезар Цоцорков“ да подкрепи студентския филмов проект, наред с други творчески проекти от сферата на сценичните изкуства, е свързано с обстоятелството, че мнозина от студентите по кино и телевизия в България напускат индустрията на твърде ранен етап от кариерите си, тъй като поради липсата на голяма филмография зад гърба твърде много врати остават затворени за тях.

Подобен микро-проект, осъществен от концептуална фаза до готов продукт в рамките на едва 6 месеца, е прекрасна възможност за колектива зад него да покаже, че е мотивиран и може да създаде нещо актуално и различно при значителни ограничения от ресурсен характер; да натрупа практически опит и знания, работейки по авторско задание, далеч по-ангажиращо от стандартните университетски курсови работи.


Актуалността на темата, която филмът „Морален тест“ изследва – за „човешкия морал на изкуствения интелект“ е другата причина поради която същият бе подкрепен от Национален студентски дом. Всяка есен в Дома се организира най-големият фестивал за компютърни изкуства в България – „Computer Space“, чието издание през 2022 г. бе изцяло посветено на AI. Анализът на тази тема през призмата на различни формати, изкуства, гледни точки, е от особена важност за задълбоченото изследване на всички възможности и предизвикателства, свързани със изкуствения интелект, и може да се състои пълноценно тъкмо в рамките на едно общодостъпно холистично пространство като Студентския дом.

Само преди месеци, в онлайн платформата „Кинематограф“ бе направен достъпен за онлайн гледане друг sci-fi филм, заснет изцяло в Студентския дом през 2021 г. – игралният филм на Деян Цвятков „Ви“, който подобно на „Морален тест“ интерпретира идеята за това, че технологичните открития винаги са били и ще бъдат използвани двояко, понякога извън замисъла и дори извън контрола на техните създатели и ползватели.

През 2021 г. кибер дистопията на Деян Цвятков спечели наградата за най-добър късометражен филм на международния Berlin Sci-Fi Filmfest, а в основата на неговия успех стои и умелата сценография на Йохана Траянова, която предлага на сетивата на зрителя машини, контролни панели и компютри, които ни пренасят в ретро дигиталната естетика на преобразения Студентски дом.


Очаквайте до края на 2023 г. ревюта и на останалите 6 премиери на авторски проекти, осъществени в рамките на Резидентската програма на Студентски дом, а именно:

  • Премиерата за България на театралния спектакъл „Астория“ на Валерия Минева, реализирана на 26.04 и 22.05.2023 г. в Камерна зала на НСД;
  • Премиерата на мултижанровия танцов спектакъл „Dance Generator“ на Ирина Стоянова, реализирана на 07.06 и 11.06.2023 г. в Камерна зала на НСД;
  • Премиерата на интерактивната изложба „Полетът“ на Мира Владимирова, реализирана от 19.06 до 24.06.2023 г. в студио „Реплика“ на НСД;
  • Премиерата на новите функционалности на платформата „DigitalArtCulture“ на Християна Стоименова, реализирана на 23.06.2023 г. в зала „Галерия“ на НСД;
  • Премиерата на плейбек театър „Музей на разбитите сърца“ на Денис Николов, реализирана на 27.06.2023 г. в Камерна зала на НСД;
  • Премиера на пърформънса „Безоблачно“ на Катерина Стоянова.