Отбелязваме 90 години Студентски дом

На 4 юни (неделя), от 19:00 ч. в Зала „България“ Академичният хор „Ангел Манолов“ към Национален студентски дом с диригент Дарена Попова ще отбележи с празничен концерт с вход-свободен своята и тази на Студентския дом 90 годишнина. Концетрът се провежда под патронажа на Президента на Република България, г-н Румен Радев.

Академичен хор „Ангел Манолов“ при НСД е една от най-дълголетните български хорови формации, която в своята 90-годишна история е изписала значими страници в българското хорово изкуство и има принос в утвърждаването на българската традиция в европейската и световната хорова практика.

Хорът е основан от маестро Ангел Манолов през 1933 г. и представлява първата студентска организация, започнала творческата си дейност в недовършения все още новопостроен Студентски дом на пл. „Народно събрание“ в центъра на столицата ни. От 1993 г. хорът приема името на своя основател, а от 1998 г. до днес негов диригент е Маестро Дарена Попова.


ПРОГРАМА НА КОНЦЕРТА:

Откриване – „Messe No2 E-moll“, муз. Антон Брукнер /със специалното участие на Камерен духов ансамбъл/:

  • Kyrie
  • Gloria
  • Credo
  • Sanctus
  • Benedictus
  • Agnus Dei
  1. Я изгрей слънце, муз. Атанас Илиев
  2. Дамнян танец води, муз. Александър Морфов
  3. Стара са майка ни ложе, муз. Тодор Попов
  4. Изгреяло ясно слънце, муз. Петко Стайнов
  5. Слана падна, Гане, муз. Добри Христов
  6. “Casta Diva” из оп. “Норма”, муз. Винченцо Белини
    Солист: Нона Кръстникова
    Акомпанимент: Румяна Христова
  7. „Memory“ из Мюзикъла „Котките“, муз. Андрю Лойд Уебър
    Акомпанимент: Румяна Христова
  8. Ереван – Еребуни, муз. Едгар Оганесян
    Акомпанимент: Румяна Христова
  9. “Rivers of Babylon”, муз. Франк Фариан
    Солисти: Николай Германов – Алт Саксофон, Петър Щерев – Цугтромбон
    Акомпанимент: Сокол Трайков
  10. Мари моме, муз. Добри Христов
    Изпълнение: Сборен хор
  11. Многая лета, муз. Дмитрий Бортнянски
    Солист: Петър Петров

За своя юбилеен концерт се подготвя и Академичен фолклорен ансамбъл „Иван Тодоров“ към Национален студентски дом, който в края на м. юни ще отбележи своята 65-годишнина с юбилеен концерт в Младежкия театър в гр. София. За да научите повече подробности за събитието, както и за предстоящите регулярни отворени репетиции на Ансамбъла, които се провеждат ежеседмично в зала 304 на НСД, следете страницата на АФА във Фейсбук.


Също по повод на юбилейните чествания на НСД, на 29-ти май от 18-30 ч. пред паметната плоча в чест на дарителите и създателите на Студентския дом ще бъде положен венец от членовете на Съвета и Експертната комисия на НСД. Инициативата отбелязва ежегодно датата 30-и май, която е обявена за „Празник на Студентския дом“ със заповед на министъра на образованието и науката от 2002 г. На този ден през 1931 г. е направена първата копка на сградата, която е завършена две години по-късно.


В навечерието на своя юбилей, Националният студентски дом отбеляза и Деня на българската просвета и култура, 24-ти май, с две инициативи от книжния свят – с нов тираж на юбилейното издание „Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България“ и с дарение от над 600 тома за Библиотеката и Читалнята на НСД, получено от „Център на книгата“ при Нов български университет по повод на 30-годишнината от създаването на НБУ, с който университет НСД има множество съвместни проекти през последните години, най-вече в сферата на културата и обучението по изкуства.


Разбира се, не всички юбилейни събития са насочени към миналото. Така например, на 08-и юни в Национален студентски дом ще се състои среща на „Носителите на промяна“ – инициатива на Move.bg, която събира редица от най-изявените млади българи от гражданския, публичен, академичен и бизнес сектори. Всички те ще разсъждават върху казусите, които стоят пред бъдещето на Студентския дом и неговата роля в променящия се свят.


Друго събитие, насочено към бъдещото на академичната система у нас, и мястото на Студентския дом в нея, е семинарът „Нови тенденции в кариерното консултиране“, организиран от Студентското общество за компютърни изкуства. Събитието ще се проведе в Национален студентски дом на 01.06.2023 г. от 10:00 до 13:00 ч. Форумът е традиционно място за обмяна на опит и среща на кариерни консултанти, преподаватели, студенти и ученици. Входът е безплатен, но се изисква предварителна регистрация. Тази година темите са фокусирани в области като: Изкуствен интелект и кариерно консултиране; Проблеми на дигиталната медийна грамотност и консултирането; Предприемачество – нови форми в дигиталната епоха; Кариерното развитие в корпоративния сектор – подходи и практики; Дигитализацията – нови професии; Дигитализация на културно-историческото наследство.


Други ключови събития от Годишната програма за дейност на НСД, посветени на 90-годишнината на културно-просветния институт, са провеждащите се в периода май-юни премиери по творческите проекти на резидентите на Студетския дом. Резидентската програма на НСД се осъществява пилотно с финансовата подкрепа и любезното съдействие на Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Сред проектите, които имаха своите премиери на Камерна сцена на НСД през м. май, се нареждат (по ред на снимките): „Астория“ на Валерия Минева; „Танц Генератор“ на Ирина Стоянова; „Дигитална поезия“ на Християна Стоименова.

Откриването на поредния от проектите по резидентската програма – аудио-визуалната творба „Полетът“ на Мира Владимирова ще се състои на 19-и юни в Национален студентски дом. Ще може да я посетите там до 25-и юни с вход – свободен. „Полетът“ представя историите на няколко души, преживели различни житейски и здравословни препятствия. Проектът е вдъхновен от силата и размаха на крилете на тези „летящи“ хора.


А покрай всички юбилейни и други вътрешни събития на Студентския дом и центровете за студентски услуги към НСД, през целия м. май и м. юни продължават външните събития на независими творци, които Студентският дом има честта да домакинства. Сред най-запомнящите се гостувания от последните 30 дни попадат (по ред на снимките): арт-инсталацията „Изкуство с увреждане“ на Полина Герасимова; пънк-рок концертът в памет на музиканта Димитър Воев от „Нова Генерация“; майсторският клас на хореографа – танцьор Мико Хювенен, част от образователната платформа „Без дистанция“, проведен в рамките на 6-ото издание на „Antistatic International Festival for Contemporary Dance and Performance“.