Студентският дом с нови партньори в младежкия сектор

Национален студентски дом сключи меморандум за стратегическо сътрудничество с Асоциацията за международно обществено развитие (АМОР). Споразумението бе подписано от директора на Дома, д-р Христиан Даскалов, и г-н Вадим Рошманов, председател на Асоциацията.

Страните декларираха съгласието си да обединят своите усилия за осъществяване на съвместно сътрудничество в областта на кариерното ориентиране и подпомагането на студентите и на младите таланти в тяхното развитие в сферата на културното предприемачество, иновациите и технологиите.

Резултатите от тези общи усилия следва да допринесат за постигане на приоритетните политики на България и ЕС за развитието на гражданското общество, институциите, бизнеса, както и да засилят диалога между всички ангажирани в този процес страни. За целта се предвижда активно разработване и съвместно участие в проекти и инициативи със социално-културна насоченост, развиващи местни неформални групи, автори и културни дейци.

В рамките на сътрудничеството между НСД и АМОР се предвижда още интегрирането на конкретни дигитални интелектуални продукти в рамките на съвместната дейност на партньорите. Такива продукти са обучителната платформа „IDEA for Startup“ и свързаният с нея дигитален въпросник за оценка на предприемаческите нагласи и умения, реализирани в рамките на проекта „Дигитална предприемаческа академия“ на АМОР, финансиран със средства на програма „Еразъм +“. Тези инструменти ще бъдат от практическа полза за участниците в резидентската програма на НСД за подкрепа на млади творци, наречена „StArtUp„.

Като първа практическа стъпка в изпълнението на партньорските взаимоотношения бе включването на представители на АМОР като обучители и ментори в Резидентската програма на НСД. Лектори по темата „Предприемачество в творческия сектор“ бяха г-н Вадим Рошманов и г-н Даниел Петров от екипа на АМОР. Те ще продължат с ангажиментите си по програмата и като ментори на младите таланти, включени в нея.

  • Вадим Рошманов има повече от 15 години опит в гражданския сектор. Започва като доброволец и достига до ръководител на организации със значим регионален, национален и международен статут. Една от тези структури, на които е председател, е Асоциацията на младите учени. Участва активно като лектор по гражданско образование и предприемачество в различни форуми и семинари. Завършил е аспирантура по Политически науки в Международен университет. Има и 10 години опит в частния сектор, като мениджър – продажби в голяма българска компания от производствения сектор.
  • Данаил Петров е бакалавър по мениджмънт от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и магистър по Икономика в УНСС, с профил маркетинг, счетоводство и контрол. В последните 12 години Данаил Петров развива професионална експертиза в областта на корпоративните финанси, счетоводното отчитане на малки и средни предприятия; експерт по данъчно и осигурително законодателство. Управляващ съдружник в консултантска компания в сферата на финансите и счетоводството. Съучредител и финансов мениджър на сдружение АМОР, Данаил работи активно по проекти, свързани с изграждането на предприемачески потенциал у младите хора в България.

Сред останалите лектори / ментори в рамките на резидентската програма личат имената на:

  • Петър Йорданов „Бъни“ – експерт по управление на арт-проекти – Петър Йорданов е сред основните лица зад редица от най-успешните независими, институционално-подкрепени културни проекти, реализирани на музикалната сцена у нас през последните години, в т.ч. „Music Elevator“ с ежегодния конкурс за млади изпълнители и „Folklore in the Pocket“ на сдружение „Концерти.бг“, организатор е на редица фестивали, концерти и работилници за млади творци. Той е сред основателите на българските етно-формации „Оратница“, „Основно Ветрове“, на перкусионния лейбъл „BunyVerse“. Сред двигателите на Творчески студия „Студентина“ при Национален студентски дом.
  • Деян Петров „Дицата“ – експерт по управление на арт-проекти – Деян Петров Дицата е барабанист, преподавател, изследовател и пътешественик с дългогодишен опит на българската и международна сцена. Дицата е сред първите музиканти, които популяризират традиционни африкански ритми, инструменти и барабанни кръгове в България и участва в създаването на първия български лейбъл за реге музика – „Roots Rocket“. Носител е на две награди за авторска музика с група „The CASE”. Работи като ръководител проекти и организационно развитие в сдружение „Концерти.БГ”, като паралелно развива своя школа по Ритъм – „Dizzy Grooves”. Отвъд музиката, Деян е автор на няколко документални филмови поредици и множество публикации в сферата на образованието, работи като социален изследовател и се ангажира с редица обществено важни каузи.
  • Димитър Мандраджиев – експерт по събитиен мениджмънт и управление на отношенията със заинтересованите страни – Димитър Мандраджиев е успешен млад предприемач от сектора на организацията на събития, съ-основател и първи председател на Асоциацията на дигиталните номади в България. Димитър е собственик и управител на „Мултивия“ – компания, която е партньор в организацията на някои от най-големите творчески, академични, обществени и корпоративни събития в София и страната. Неговият опит в event management индустрията датира още от студентските му години като председател на Националното обединение „Съхрани Българското“. В последствие е организатор на ежегодния Софийски международен модел „Обединени Нации“ (SOFIMUN). Активна част е от международната мрежа „Rotary“ като паст-президент на Ротари клуб „София Капитал“. Обществените му ангажименти включват и заеманата от него роля на Велик церемониалмайстор на Великия Приорат България към Ордена на Рицарите Тамплиери.
  • Веселин Димов – експерт по арт мениджмънт в независимия и институционален сектор – Веселин Димов завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ като магистър по театрална режисура. Специализира театър на резиденции в Холандия, САЩ, Русия, Индия и Индонезия. Работи на свободна практика от 2003 г. Режисьор на 25 театрални и радио спектакли. Създател на Театрална компания „Момо“ и международния „АСТ“ Фестивал за свободен театър, негов артистичен директор в продължение на 10 години. Инициатор и съорганизатор на Пленарната среща в София (2014 г.) на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства IETM (с централа в Брюксел). Член на борда на съветниците на IETM от 2018 г. Председател на Асоциация „Топлоцентрала“, по чиято инициатива през последните 7 години започва и се развива в диалог със Столична община проектът за регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентралата”, който бива официално открит през м. ноември 2021 г. Организатор е на над 90 международни уъркшопа и на гостуването на 21 чуждестранни театрални и танцови продукции в България. Член на мрежите Soul for Europe, TEH Trance Europe Halles и EAIPA European Association of Independent Performing Arts.

Резидентската програма на НСД се осъществява с любезното съдействие и финансовата подкрепа на Фондация „Лъчезар Цоцорков“.