Европейски дни на наследството в Студентския дом

Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община представят 17 и 18 септември 2022 г. „Европейски дни на наследството – София 2022“. Национален студентски дом ще се включи за първа година в инициативата, съгласно следния график, спрямо който ще приема гости на пл. Народно събрание № 10:

  • Събота 17 септември: 17:00 – 20:00 ч. Обиколки на сградата с гид – 7 групи на всеки 30 мин. Вход-свободен!
  • Неделя 18 септември: 11:00 – 14:00 ч. Обиколки на сградата с гид – 7 групи на всеки 30 мин. Вход-свободен!

В програмата на събитието участват повече от 30 сгради със забележителна архитектура, които ще разкрият своите тайни на софийската публика.

Тазгодишното издание на събитието на тема „Устойчиво културно наследство“ има за цел да покаже връзката между опазването на културното наследство и устойчивото екологично бъдеще. Културното наследство е богато на уроци за изграждане на устойчиво бъдеще.

Визията на „Европейски дни на наследството 2022“ акцентира на материята, като най-малката съставна единица на културното наследство. Тя представя разнородна селекция от фрагменти, които взаимодействат помежду си и изграждат крехко равновесие.

Това не е първото подобно пан-европейско събитие, което се състои на пл. „Народно събрание“ № 10 през последните години. През 2019 г. НСД бе домакин на „литературните гнезда“ на множество европейски посолства като част от инициативата „Нощта на литературата“, през 2020 г. домакинства „Нощ на историите – София“, а през 2021 г. тъкмо в Студентския дом се състоя откриването на „Нощта на театрите“ с представление на театралния сериал „Престъпление и наказание“ – премиера на Театър „Реплика“, реализирана съвместно с НСД.