Център „Добре дошли в България!“

“Центърът на бесарабските българи в България”, съвместно с “Национален студентски дом”, навлизат в третия месец от работата на споделеното пространство за комуникация и срещи, обособено на територията на новоразкритото „Споделено учебно пространство“ на ет. 5 в сградата на Студентския дом с вход откъм ул. „Аксаков“ № 13.

Семействата, които бягат от война, са психически сринати. Ето защо, след като намерят подкрепа за превоз до някой град в България, подслон, храна и дрехи, следващата неотложна грижа е да се обърне внимание и на психичното им здраве и тяхната социализация. Тъкмо поради тези причини временният дневен център в Студентския дом е предвиден както за деца, така и за студенти и възрастни – бежанци от войната и техни български приятели.

Стартът бе даден на 19 март 2022 г. като част от инициативата „Година на украинския народ и култура“ на Национален студентски дом и за времето на своето съществуване привлече стотици посетители, включили се в десетки събития – работилници, концерти, лекции, прожекции и др.

Целта на пространството е да създава стабилна среда и място за неформални срещи. Организаторите са ангажирани с ежедневна програма, в която се включват психолози, педагози и професионалисти, водещи различни творчески работилници.


Ако сте наш съмишленик, който владее говорим украински/руски и припознава тази кауза, присъединете се към отбора – участието Ви ще бъде безценно!

Ако сте педагог/ аниматор/ организатор на всякакви занимания за деца тип “кръжок”, моля свържете се с нас на този номер, за да ви включим в програмата: +359 879 588 353.

Ако сте доброволец можете да участвате в:

  • посрещане на семейства в центъра;
  • отговаряне на често задавани от тях въпроси – информацията се актуализира всекидневно;
  • запознаване на семействата с програмата и психолозите за деня;
  • развеждане и показване на пространствата, възможностите и правилата в центъра за работа с деца и младежи;
  • представяне на игрите, стимулиране на комуникацията и други дейности;
  • приготвяне на чай, раздаване не кроасани (или друга храна);
  • подреждане на помещенията след края на всеки ден.