С награди и нова книга НСД отбеляза 8-и декември

София, 9 декември /Ирина Симеонова, БТА/

Наградата на Националния студентски дом /НСД/ „Стоян Чилингиров“ и годишните отличия за литература на името на Георги Черняков бяха връчени на церемония, на която беше представена и книгата „Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България“. Това стана навръх студентския празник в Камерната зала на НСД на пл. „Народно събрание“ 10.

Първа награда в раздел „Проза“ на литературния конкурс „Георги Черняков“ получи Димитрина Тошкова от УНИБИТ. Специалната награда е отново за студент на УНИБИТ – Ани Йован. В категория „Поезия“ тази година първа награда не е присъдена, на второ място е Димитър Драганов от Великотърновския университет. Съюзът на българските писатели присъди специална награда за поезия на Петя Бойчева от СУ, а Светислав Тодоров от МУ бе отличен от името на Националния студентски дом. Почетна грамота получи и Александър Колев от СУ. Литературният конкурс „Георги Черняков“ се организира от 2015 г. насам.

През тази година се навършват 140 години от рождението на големия български писател и общественик Стоян Чилингиров, който като студент в СУ е инициатор на каузата за построяването на зданието на НСД, отбеляза директорът му Христиан Даскалов, преди да връчи награда „Стоян Чилингиров“ на Софийския университет и университетското издателство „Св. Климент Охридски“ за подкрепата за издаването на книгата „Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България“. Отличието беше връчено и на Министерството на образованието и науката /МОН/ за принос към развитието на Националния студентски дом. При приемането му заместник-министър проф. Генка Петрова-Ташкова отбеляза, че ще предаде на ръководството на МОН за нуждата сградата да се реновира.

С наградата „Стоян Чилингиров“ беше отличен и Студентският съвет Софийския университет, като наследник на онези студенти от началото на миналия век, които инициирали създаването на НСД. Плакетът получи настоящия председател на структурата Антонио Стоичков. Отличието беше връчено и на председателя на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ д-р Даниел Парушев.

При представянето на книгата „Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България“ Христиан Даскалов отбеляза, че в нейните 190 страници е вплетен анализ на годишниците на Софийския университет от 1907 до 1945 г. Изчел съм около 6000 – 7000 страници, за да мога да компресирам историята на развитието на академичната система в България в тази книга, допълни Даскалов и посочи, че всички приходи от продажбата й ще отидат за създаването на студентска читалня.

Директорът на университетското издателство „Св. Климент Охридски“ проф. Валери Стефанов каза, че зад историята, която се разказва в книгата, се крият много съдби, истории и конфликти. Той отбеляза, че е впечатлен от умението на Даскалов да изгради един исторически наратив встрани от идеологическите конюнктури на периода от края на ХIХ в. и началото на ХХ в., който Стефанов определи, като диво, идеологически напрегнато време.

Председателят на НПСС д-р Даниел Парушев отбеляза, че книгата е изключително важна, защото ако ние в момента сме настоящето, то тя ни показва каква е била историята на студентското движение. Ръководството на НПСС на извънреден изпълнителен съвет е решило да закупи над 150 книги, като средствата за тях – над 2000 лв, да бъдат добавени за каузата за създаване на читалня на Студентския дом. Същевременно по време на тържеството бяха събрани над 800 лв. от продажбата на изданието, които ще отидат за същата цел.

Художествената програма, подготвена за гостите, включваше изпълнения на всички групи, които работят към Националния студентски дом – на академичния хор „Ангел Манолов“, фолклорната вокална формация „Дилмана“, фолклорния ансамбъл „Иван Тодоров“ и творческия център за съвременни сценични изкуства наТС „Студентина“.