Публична лекция: 130 години студентско представителство

По инициатива на Национално представителство на студентските съвети през 2021 г. за първи път бе отбелязана една важна годишнина – тази от създаването на първата организация на българските студенти с претенции да бъде изразител на техния академичен глас – дружеството „Наука“, основано през 1891 г.

Годишнината бе отбелязана с публична лекция на тема „130 години студентско представителство“, изнесена от директора на Нацоналния студентски дом – д-р Христиан Даскалов. Лекцията бе организирана в рамките на форума „Летен университет“, който НПСС провежда ежегодно, събирайки заедно студентите от висшите училища в страната – за спорт и отмора, за обмяна на опит и идеи.

През 2021 г. предстои издаването на книгата „Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България“. От страниците на изданието ще си припомним, за пример, че „Летният университет“ на НПСС е наследник на „летните колонии“, организирани още през 20-те години на миналия век от Общостудентската организация „Христо Ботев“ на студентите от Софийския университет.

Ще си припомним, че Българският национален студентски съюз, на чиято кауза за обединение на студентската младеж НПСС е наследник, е построил свой „Планински студентски дом“, в допълнение към милионите левове, които членовете на Съюза са събрали за построяването на Студентския дом в София. Ще си припомним, че студентските академични дружества са развивали социална дейност в размери, на които могат да завидят университетските ръководства днес.

От страниците на книгата си припомняме още много други споделени истории, но най-важното – припомняме си уроците по родолюбие, които ни завещават студентите и техните организации от Царство България, обобщени най-добре в слогана на БНСС за „Академичност, Надпартийност, Родолюбие“.

Ако проявявате интерес към предстоящото издание, следете страницата на Националния студентски дом във Фейсбук, където неговата премиера предстои да бъде обявена!