Новите партньорства на НСД в университетския сектор

Директорът на НСД д-р Христиан Даскалов бе гост на кръглата маса „Мениджмънт в условията на криза“ и ежегодната международна научна конференция „Мениджмънт и инженеринг ’21“ с които събития Стопански факултет на Технически университет – София отбеляза своята 30-а годишнина. В тържествените събития, част от „Дните на науката на ТУ София“, се включиха университетски преподаватели, студенти и докторанти, представители на бизнеса и държавата.

В своето обръщение към гостите и участниците в научно-приложните форуми, директорът на НСД отбеляза своите лични впечатления от съществения опит на Стопански факултет на ТУ-София в трансфера на научно-изследователска продукция за нуждите на бизнеса, както и по линия на модернизацията на учебните планове и програми за адресиране на предизвикателствата на заобикалящата среда, които бяха обект на обсъждане.

Като успешен пример бе посочен най-новият курс по „Управление и бизнес модели на проекти с отворен код“, разаботен за нуждите на мениджърското обучение на студентите по „Информатика“, както и университетската spin-off иновация „OS.University“, внедрена в системата на канадското висше образование и отличена с президентски сертификат „Джон Атанасов“.

За разширяване на разговора по отношение на конкретните иновации в образователната среда у нас чрез мултипликацията им на национално и международно ниво, д-р Даскалов покани ръководството на Стопански факултет да бъде гост на Националния студентски дом през новата академична година.

Вратите на Националния студентски дом са винаги отворени за домакинството на изнесени академични събития по обществено-значими теми, организирани в интерес на студентската общност у нас. Това бе посланието, което предаде директорът на институцията, който е възпитаник на Катедра „Икономика, индустриален инженеринг и мениджмънт“ към ТУ-София и който наскоро бе гост на кандидат-студентското студио на Стопански факултет.


Студентите са добре дошли в Студентския дом и без конкретен повод (като предстоящ семинар, конференция или културно мероприятие). Така например, всеки студент може да заповяда в някоя от залите ни на пл. „Народно събрание“ 10 или на откритата панорамна тераса на ет. 5, за да … запише своето видео CV! Когато сте на място следва единствено да прозвъните на служител на НСД (0877 860 808), за да бъдете насочени към най-подходящото пространство, където да създадете своята HR визитка.

Защо Ви трябва „Видео CV“? Защото живеем във времена, в които първата стъпка в кариерата се превръща в огромно предизвикателство. Всяка година десетки хиляди младежи започват или завършват висшето си образование и са изправени пред едно от най-важните решения в живота си – да намерят, но и да изпъкнат пред подходящите за тях компании. Компании, в които да започнат стаж, да покажат потенциала си и да получат възможност за бъдещ постоянен трудов ангажимент.

Една прекрасна инициатива, която спомага това да се случи е „Идеалният кандидат“ (https://www.idealcandidate.bg/) – проект на Дир.бг, чиято основна цел е да улесни процеса на търсене и предлагане на стаж, в който трайно да се ангажира вниманието на компаниите на пазара на труда и търсещите първа изява учащи или завършващи висшето си образование младежи.

Ако търсиш мечтания стаж, ако искаш да направиш първите стъпки в своята кариера, направи го по иновативен начин, влез в https://www.idealcandidate.bg/ и:

  • Отговори на 22 свързани с теб въпроса
  • Запиши кратко видео и се представи на компаниите (своето видео можеш да заснемеш както вкъщи или на удобна за теб локация, така и в Студентския дом!)
  • Избери си компания и кандидаствай

Можеш да кандидатстваш на неограничен брой обяви само с отговорите на въпросите. Видео визитката не е задължително условие при кандидатстване, но ти носи допълнително предимство при избора на компаниите.

Покажи на компаниите най-доброто от себе си, стани „Идеалният кандидат“.

Влез и се запиши за участие – https://www.idealcandidate.bg/

Бъди готов със своя „HR Лексикон“ и видео визитка, за да си пръв, когато се появи опция за мечтаната от теб компания и място за провеждане на стаж. Екипът на „Идеалният кандидат“ ще се погрижи да го открие и предложи на вниманието ти.

Генерални партньори на проекта: ТЕВА, ЛИДЛ, ЗАГОРКА, МАПЕЙ. Проектът е подкрепен от 9 висши учебни заведения: Американски университет, Бургаски свободен университет, Варненски свободен университет, НБУ, ТУ, УНСС, УАСГ, ХТМУ, ЮЗУ.


Оставайки на темата за кариерното ориентиране и развитие, важно е да се отбележи, че следващото академично събитие за обмяна на опит и добри практики в Студентския дом, организирано съвместно с университетската общност, ще се проведе на 13.07.2021 г. от 09-30 ч. в Централното фоайе на пл. Народно събрание № 10.

Организатори са Студентското общество за компютърно изкуство (СОКИ) и Национален ресурсен център за кариерно консултиране и професионално развитие към Национален студентски дом при МОН в партньорство с Междууниверситетски център за развитие на кариерата – УНСС, Център „Кариера и възпитаници (алумни)“ към Технически университет, Център за кариерно развитие – Русенски университет и други партньори.

Семинарът “Нови тенденции в кариерното консултиране ще се проведе за 5-ти пореден път. В него ежегодно участват кариерни консултанти от студентски и младежки кариерни центрове, както и педагогически съветници, експерти от организации/фирми и студенти. През годините, семинарът се превърна в барометър за иновативните технологии в областта на кариерното консултиране и развитие.

Тази година програмата има 5 основни акцента:

  1. Консултиране по време на кризи
  2. Изкуствен интелект и кариерно консултиране;
  3. Нови системи и технологии за организация на работата в студентските и младежки кариерни центрове;
  4. Проблеми на дигиталната медийна грамотност и консултирането;
  5. Предприемачество- нови форми в дигиталната епоха. Представяне на продукти от проекта INSOM;

Семинарът се организира със съдействието на проекта INSOM /Innovative Support Network For Students In The Field Of Online Marketing/ по програма Еразъм+.