Национално отличие за Студентския дом

ПОБЕДИТЕЛТИЕ в Първите годишни награди за образование и култура на Център за образование и култура „Проф. Елка Константинова“ бяха обявени на 24 май – денят на българската просвета, култура и азбука. От Центъра за образование и култура споделиха, че са се постарали да отличат именно най-заслужилите сред всички получени номинации, с благодарност за техните усилия и всичко, което правят за развитието на съответните сектори:

⚜️ Категория „Образование“ – 🏆 Ана Сотирова от Българска асоциация за културен обмен – гр. Милано, Италия и Българско онлайн училище „ Аз, Буки, Веди“
⚜️ Категория „Култура“ – 🏆 Подкаст за художествена литература „Модерна мисъл“
⚜️ Специална награда за журналистика – 🏆 Светослав Иванов – за висок професионализъм, възобновяване на средата на диалог в медиите и подкрепа за свободата на словото.
⚜️ Специална награда за благотворителна инициатива – 🏆 Христиан Даскалов – за възстановяването на културната дейност в Национален студентски дом, чрез доброволчески акции.

„Горди сме, че има толкова много хора, които работят в посока просперитета на българската култура и образование. Честит празник!“, коментираха от Центъра за образование и култура „Проф. Елка Константинова“, чиято мисия е да повиши качеството на образованието и културата в страната чрез използването на демократични инструменти.


Ето какво сподели на свой ред Директорът на НСД, отличен със специална награда:

„Изказвам своите сърдечни благодарности на екипа на Център за образование и култура „Проф. Елка Константинова“ за това, че съм сред отличените в Първите годишни награди за образование и култура, връчвани от Центъра, редом с подобни личности!

Студентският дом е граждански проект на над 115 години, реализиран в най-добрите традиции на българската просветна и дарителска дейност. Инициатива, подета от последния български възрожденец – Стилиян Чилингиров и проф. Иван Д. Шишманов през далечната 1903/1904 г. В този смисъл, отредената ми специална награда за благотворителна инициатива – за възстановяването на културната дейност в Национален студентски дом, е от особено значение за мен.

През 2020 г. ние помогнахме на независимите артисти в България да не останат без сцена като отворихме вратите си за тях чрез фонд „Сцена за независими артисти“, когато всички останали културни институти затвориха. Артистите пък продължиха да помагат за възстановяването на Дома в материално и съдържателно отношение.

Радвам се, че този и много други културни и обществени начинания, които предприемаме през последните години, биват разпознати и отличени като потребни за нашето общество, намиращо се в бурни времена. Това ме мотивира да продължа да работя за случването им!“