Награда „Икар“ за столична премиера в Студентския дом

През 2018 г. Национален студентски дом за първи път от учредяването си като институция през 1999 г. започна да програмира собствена и партньорска културна продукция на своята (камерна) сцена. На предходен етап (до 2005 г.) сцената се е ползвала от Младежкия театър, който е менижирал и Голямата сцена на НСД от 1990 г. до пожара там през 2001 г.

Рестартирането на активната културна дейност в Студентския дом към 2019 г. в духа на най-добрите традиции на Централния студентски дом на културата бе последвано през 2020 г. от разпознаването на НСД от Министерството на културата като държавна културна организация, наравно с останалите водещи културни институти у нас.

Към днешна дата в Студентския дом се случват над 100 културни, образователни и обществени събития средно годишно. Повече за тях можете да научите в посочените линкове и в секцията „Събития“ на Фейсбук-страницата на НСД:

  • Работната програма на НСД за 2021 г. можете да откриете ТУК.
  • Отчет за събитията в НСД през 2020 г. можете да видите ТУК.


С нарастването на интереса на студентския и независимия културен сектор към Студентския дом като сцена за тяхната изява през последните години, не закъсняха и първите признания от публиката, секторните организации и критици.

Ръководството на НСД честити на Поля Йорданова наградата „Икар“ за „Дебют“, връчена й на церемония на 11.05.2021 г. от Съюза на артистите в България! Поля Йорданова бе отличена за ролята й като Наташа в моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович с реж. Ана Батева.

Продукцията е на Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово в партньорство със SPAM studios и бе представена премиерно на столична сцена именно в Камерна зала на Национален студентски дом! Екипът на постановката се довери на Студентския дом за своята столична премиера така както през 2020 г. направиха още десетки театрални, музикални и танцови формации от творческия сектор.

Директорът на НСД, д-р Христиан Даскалов, поздрави и целия колектив на полифоничния пърформънс „Видение“ – друга премиера от Камерна зала на Студентския дом, която получи номинация за награда „Икар“ за съвременен танц и пърформънс от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства!