В памет на акад. Иван Тодоров

СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛЕН АДРЕС

ДО СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ НА АКАД. ИВАН ТОДОРОВ,

РЪКОВОДИТЕЛ НА АКАДЕМИЧЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ

ПРИ НАЦИОНАЛЕН СТУДЕНТСКИ ДОМ


Скъпо семейство и близки, скъпи колеги и приятели,

Позволете ми в този тежък момент от мое име и от името на всички служители на Национален студентски дом и всички представители на студентските центрове и състави при НСД, да изразя най-искрените ни съболезнования за загубата на обичания от всички нас академик Иван Тодоров.

Скърбим за нашия приятел, колега, духовен учител, големия български хореограф и родолюбец, Иван Тодоров. Кончината му е загуба не само за Студентския дом и  за Академичния фолклорен ансамбъл, не само за танцовите и фолклорни дейци на България, но и за цялата ни държава.

Като инициатор за създаването на Академичния фолклорен ансамбъл, основател и неизменен главен творчески ръководител на Състава от 1957 г. до днес, Иван Тодоров изграждаше и утвърждаваше традициите на народното творчество, даваше пример как да превърнем автентичния български фолклор в мисия за пълноценен живот и в кауза за добруване на държавата. Заразяваше със съзидателен дух и стремеж към съвършенство във всяко едно отношение – като личен пример и поведение, като отношение към другите, към работата и каузата. Обогатяваше ни с мъдрост!

Безценен бе и приносът му като изпълнител в Софийската опера и балет, като преподавател в Държавното хореографско училище, обучил първите поколения професионални танцьори, като главен художествен ръководител в редица други танцови състави – Ансамбъла на строителни войски, Ансамбъл „Вратица“, Ансамбъл „Загоре”, Ансамбъл „Пирин“, самодейни колективи, пръснати из цялата страна. Голям Българин, оставящ след себе си ярка следа, която няма да бъде забравена, а делото му ще пребъде.

За всички нас беше чест да работим заедно с „Шефа на танца“!

Почивай в мир, академик Тодоров! Вечна памет! Поклон!

С уважение,

Христиан Даскалов, Директор на НСД

25 януари 2021 г.