„Видение“, вдъхновено от Студентския дом

В залите на Студентския дом се провеждат множество културни събития, но сред тях винаги изпъкват онези site-specific проекти, вдъхновени от самата среда. Сред тях е и „Видение“ – съвместно начинание на екипа на СъпроматМихаела Добрева и Борис Далчев (среда и мултимедия) и Цвета Дойчева, която освен хореограф, тук е и участник в самия пърформанс заедно с Биляна Георгиева, Иван Николов и Стилиян Желязков. Останалите замесени са Яна Лозева (фотограф), Хасан Халилов (автор на плаката) и не на последно място – Ангел Симитчиев и неговата авторска музика.

Премиерата на „Видение“ беше на 5 март (в седмицата преди светът да тръгне в тази донякъде неочаквана посока), но – парадоксално или закономерно – форматът на пърформанса е изключително актуален спрямо настоящата препоръчително камерна ситуация, която трябва да се съблюдава по време на културни и други събития. Философски „Видение“ се занимава с това, което ни дават и отнемат огледалните образи – е съвременната епоха, с една идея по-дигитална от времената на ужасения от огледалата Борхес.

107440083_10221698926360904_7142289073182046456_n

Авторите го формулират като „опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика. Публиката е поканена да стане част от кинетиката на картината, сътворена в пространството, да усети и да подреди в собствен ред разпръснатите ѝ части. Възприятията за реалността са пречупени, както и усещането за “себе си” във физическите измерения и спрямо другите“.

„Видение“ може да се преживее по три пъти дневно в дните на представленията в Националния студентски дом. Следващите дати са през септември и октомври и ще бъдат обявени на страницата на „Съпромат“ и в секцията „Събития“ на фейсбук-страницата на НСД. А тук ви предлагаме и разговора с Михаела Добрева и Борис Далчев, който бе записан в подвижното радиостудио на „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на БНР.

DSC0910s