Шефа на танца

Филмът „Шефа на танца“ е посветен на 94-тата годишнина на акад. Иван Тодоров – доайенът на българския танц, ръководител на Академичния фолклорен ансамбъл при Национален студентски дом от неговото създаване през 1957 г. до днес!  За всички, които го познават, за всички, които само са чували, за всички, които искат да узнаят, за всички, почувствали магията „Танц“, за всички, които носят зрънцето „Любов“.

Филмът разказва, както за личните спомени на Иван Тодоров от далечната 1926 година до днес, така и за професионалния му път и изграждането на цяло едно сценично изкуство. Пътят му започва от мегдана на село Стряма и стига до бис на сцената на Болшой театър като артист-балетист; започва от репетиционната зала и стига до сърцата на хиляди ученици от различни поколения. Както казва в самия филм, г-жа Нешка Робева (негова ученичка), „той е легенда, защото благодарение на Иван Тодоров и още шепа български патриоти, България днес има фолклор и традиции“, „с цялата си всеотдайност към своята мисия той успява да пренесе това културно богатство във време, когато много други държави са го изгубили“.

86975739_3570757962966399_1365878013345923072_o

„„Човек трябва да бъде благ“, ми каза той, а аз седя срещу него и си мисля „през какво ли са минали тези очи, какво ли са видели и преживели, че на 94 години да побират цялата благост?“. Ще ви разкажа какво научих от тях – от очите, от думите, от сърцето. Знам, че е трудно да разказваш за човек с толкова необятна душевност и с толкова богат житейски път. Винаги нещо ще пропуснеш, нещо ще остане недоизказано. Но за легендите трябва да се говори…“ – Ники Шуманова

Заповядайте на премиерата на филма, която ще се състои на 22.02.2020, от 18:00 часа в Централния военен клуб, гр. София и ще бъде последвана от коктейл за всички гости. Местата са ограничени, можете да закупите билети от тук:
http://www.ticketportal.bg/podujatie_search.asp?ID=44762


Академик Иван Тодоров е сред първите носители на награда „Стилиян Чилингиров“ за принос в развитието на Национален студентски дом. Академичният фолклорен ансамбъл е една от най-титулуваните културни организации, свързани с историята и настоящето на Студентския дом. През 2019 г. АФА бе в основата на благотворителен концерт, състоял се в Руския културно-информационен център, в подкрепа на каузата за възстановяване на сцените на НСД. Инициативата, проведена съвместно с Фолклорна вокална формация „Дилмана“, събра над 2000 лв. в подкрепа на каузата.

P1170176