Мартеничка с кауза

Национална кампания „Мартеничка с кауза“ поде за поредна година Националния научно-експедиционен клуб ЮНЕСКО, който поддържа Студентския център за международни проекти в културата, образованието и науката при Национален студентски дом. Кампанията има за цел да събере средства за изграждане на защитено жилище за майки с деца, пострадали от домашно насилие само чрез доброволчески инициативи на ученици от цялата страна. Участието на учениците в кампания за борба срещу агресията у дома е и превенция срещу агресията на деца в училище.

В кампанията участие могат да вземат всички български училища, организирайки акции с мартенички по места. За да участват учениците и учителите от съответното училище е нужно да регистрират училище (или клас), като изпратят името на училището ( и класа, ако ще участва само един клас), три имена на училищен координатор, актуален телефонен номер и населено място в което се намира училището, на имейл адрес unesco.bulgaria@gmail.com до 22.02.2020 г.

Отличените училища ще бъдат поканени за партньори в международен проект, който предвижда да бъдат направени разходи за ремонт на училищни стаи, както и обмяна на опит между учители и ученици за борба с агресията в други европейски държави – Франция, Румъния, Италия и Испания.

Подкрепа към кампанията можете да окажете и като си закупите мартеница от оформения специално за целта щанд по време на арт базара, който ще се проведе на 22 февруари в Централното фоайе на Студентския дом – https://www.facebook.com/events/184987286075786/ 

83942149_1278741099181327_97486252856573952_n


Екипът на Национален научно експедиционен клуб ЮНЕСКО има удоволствието да Ви покани да се включите в провеждането и на още едно изключително интересно събитие, а именно – третото поредно издание на Научен семинар „Траките и виното“ по повод Деня на археолога и Деня на лозарите и винарите на 14 февруари. Събитието – https://www.facebook.com/events/1229485777254289, ще се проведе в Национален студентски дом (гр. София, адрес: пл. „Народно събрание“ 10, Централно фоайе) на 18.02.2020 г. (вторник) във времеви диапазон с начален час 18:30 ч. и с краен ориентировъчен час около 21:30 ч.

P11304101

Инициативата предвижда провеждане на събитие в две части – лекционна и дегустация на вина. В лекционната част сме предвидили участието на няколко гост – лектори, които ще разкажат на гостите на събитието за траките и техните бит и култура, както и за виното, технологиите за винопроизводство, еноложките традиции и други интересни теми. След края на лекциите ще бъде отделено и време за дискусия по темите, в което гостите ще имат възможност да задават своите въпроси към лекторите.

За финал ще бъде обявено класирането и връчени награди на победителите в „мегалитен фотоконкурс“ за артефакти свързани с винопроизводството в древността под наслов „Благословени зимни празници”, организиран съвместно от Костадин Димов и Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО. Всеки гост ще има възможност да се включи в дегустацията на вина, предоставени директно от различни винарски изби от България, придружени с кетъринг и приятна музика.