Студентският дом награди млади таланти в компютърните изкуства

Международният форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ се проведе за 30-та поредна година, затвръждавайки позицията си на най-голямата инициатива за компютърни изкуства в Източна Европа.

Събитието се организира от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/ в партньорство с редица организации и институции сред които Националният студентски дом, който осигури една от специалните награди на форума. Основни акценти в тазгодишния фестивал бяха теми като „Предизвикателствата на 3D визуализацията“, „Стари и нови медии“, „2D илюстрация и анимация“, „Гугъл гараж“, „Био изкуство“, „Разработване на дигитални арт проекти“ и „Визуални ефекти“.

Целта на форума е да очертае световните тенденции в областта на компютърните изкуства и да запознае с тях студенти, ученици, експерти и артисти. Самото събитие се състоя между 25 и 27 октомври в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ и Централния военен клуб. Посетителите имаха възможност да разгледат серия от изложби на компютърна графика, анимация, интерактивни изкуства, електронна музика, семинари и демонстрации.


  Международният форум „Компютърно изкуство“ се проведе за 30-та поредна година


Сред особено интересните проекти на събитието бяха Foxy days-компютърни графики на Кристина Стоянова,  3D визуализации от студио REDVERTEX и интерактивните инсталации на Лора Шопова от Националната художествена галерия и учениците от ТУЕС към ТУ-София Александър Петров, Петър Герасимов и Теодор Станишев, които не само забавляваха посетителите, но и показваха синтеза техника-наука-изкуство. Заедно с тях, Валентин Милев демонстрира разнообразни смарт играчки, някои от които съдържат самообучаващи се алгоритми и демонстрират завидна способност за интеракция с хората. Показани бяха и т.нар. paper tablets, иновативни графични таблети на WACOM, както и системи за виртуална реалност.

На втория ден от събитието Валентин Велинов от БАН запозна зрителите с технологиите, които помагат на учените да правят виртуални дисекции на различни растителни структури и как био-образите могат да изглеждат като дигитални картини. Росен Петков, Боряна Савова и Иван-Асен Оведенски от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/, заедно със своите партньори от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография представиха новостите в т.нар. мобилна (нискобюджетна) дигитализация на книги и проекта Mobile Digitizing по програма Erasmus+. Марин Петков и колеги от MP-Studio представиха новостите в областта на 3D мапинга, а специалните визуални ефекти във филмите бяха атрактивно показани от Ангел Иванов от WorldWide FX.


  Международният форум „Компютърно изкуство“ се проведе за 30-та поредна година


В последния ден от фестивала бяха връчени наградите на победителите от конкурсната част „Компютърно пространство”. Те бяха избрани от експертно жури, състоящо се от представители на академичния, артистичния и корпоративния сектор. За наградите се състезаваха над 100 проекта от повече от 15 държави в 8-категории – компютърна графика, компютърна анимация, уеб-дизайн (с 4 под-категории), мобилни арт приложения и електронна музика. Сред спечелилите в категориите за обществени и социално-значими проекти се наредиха някои от организациите, които развиват центрове за студентски услуги към Студентския дом – ННЕК ЮНЕСКО, АИЕСЕК, НПСС.

По повод 30-тото юбилейно издание на „Компютърно пространство“ се организира ретроспективна изложба на „Кравая“. В нея са представени някои от наградените проекти от последните 5 години, както и информация за историята на самото събитие. Тя може да се разгледа до 05.11.2018 в градинката пред НДК.


  Международният форум „Компютърно изкуство“ се проведе за 30-та поредна година


Форумът „Компютърно пространство“ е част от Календара на културните събития на Столична община, а образователните семинари се организират с подкрепата на фондация „Америка за България”.

1 Comment

Коментарите са изключени.