Изложба „Брод Диря“

На 29 октомври 2018г. в зала „Галерия“ на Национален студентски дом гр. София, пл. Народно събрание 10 ще се открие официално изложбата „Брод диря“ на Даниела Дичева от 18:30 ч. до 20:30 ч.

„Брод Диря“ е първи проект на Даниела, в който ще представи съвременната интерпретация на българската автентична и авторска шевица. В изложбата авторката ще представи 30 пана (с размери 20/20 и 30/30) със специално направени за тях ръчно изработени рамки от дърво. Някой от моделите са по авторски схеми на Елисавета Йорданова, а други са от мотиви на автентични шевици. В допълнение ще има и други предмети с ръчно изработена българска бродерия.

„Свободното си време съм посветила на българската народна песен и българската шевица. Реших да обединя тези мои любими занимания в едно общо събитие. Всеки народ трябва да пази своята история, език, култура и традиции. Богатият български фолклор  ни дава изключителната възможност да пренесем този духовен и житейски опит през времето“ , споделя Даниела Дичева.

По време на изложбата ще се изнесе концерт от Фолклорна вокална формация „Дилмана“ към Национален студентски дом, с диригент Дарена Попова, където Даниела Дичева е солистка и пее от създаването и.

Репертоарът на формацията включва изцяло акапелни изпълнения, колоритни сола на автентични народни песни, обработки на народни песни, направени от именити български композитори. ФВФ „Дилмана“ е формация, която има много участия в международни фолклорни фестивали, конкурси и концерти и печели престижни награди.

Изложбата ще бъде отворена за посетители и на 3 октомври 2018 г. от 18:00 до 20:00 ч.

Съорганизатор на събитието е Национален студентски дом – гр. София


Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/559826214456321