Зала „17 Ноември“

Със заповед на Директора на Националния студентски дом, във връзка с честванията на 85-годишнината от създаването на Дома, конферентната зала на V eтаж бе наименувана „17 ноември“.

Залата е подходяща за организацията и провеждането на студентски работилници, семинари и други обучителни събития и работни заседания във формат до 30 души. Намира се на V eтаж в сградата на Национален студентски дом. Пред нея е разположена открита тераса с изглед към пл. „Народно събрание“.


P1120892


Международният ден на студентите се отбелязва от 1941г. насам. Датата е избрана в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 г. На тази дата хитлеристки части атакуват Карловия университет в Прага след студентски демонстрации срещу смъртта на Оплетал и Германската окупация на страната. По-късно на същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция.

Международното студентско движение има голям принос в изграждането на Националния студентски дом. През 30-те години на 20-и век, българката Татяна Киркова е секретар на Международната университетска взаимопомощ – Entraide Universitaire Internationale (ISS) в Женева – организацията, отпуснала сумата от 15 000 долара за построяване на Студентския дом.