Академичен фолклорен ансамбъл

За ансамбъла:

Академичният фолклорен ансамбъл е една от най-известните формации в областта на българския фолклорен танц. Фолклорният ансамбъл е основан през 1957 г. в Студентския дом. На 24 май същата година е неговият първи концерт пред публика. Ансамбълът е лауреат и носител на многобройни призове от национални и международни фестивали и конкурси от Хелзинки, Берлин, София, Агриджендо, Закопане, Истанбул и др. През 2017 година АФА отбеляза шестдесет години от създаването си. Това го нарежда сред едни от най-старите танцови колективи, създавани и възраждащи българското фолклорно и танцово изкуство в България и поддържащи духа на българина.


Контакти:

  • Офис/зала: 304
  • Приемно време: 19.00 – 21.00 ч. /понеделник, вторник и четвъртък/
  • Телефон за връзка: + 359 888145384
  • Eлектронна поща: office@afa-ensemble.com
  • Интернет страница: www.afa-ensemble.com
  • Лице за контакт: Здравко Димитров

Студентска организация:


Галерия:


Допълнителна информация:

Академичен фолклорен ансамбъл (АФА) е създаден през 1957 година към Студентския дом на културата в град София и е един от най-старите и престижни танцови ансамбли в България. АФА започва съществуването си благодарение на група ентусиазирани студенти. Днес в ансамбъла танцуват ентусиасти, събрани заедно от обичта към родното фолклорно изкуство – танци, песни и обичаи. Успехите на АФА се дължат на искреното желание и на упорития труд за  запазване и популяризиране на автентичния български фолклорен танц.

Репертоарът на ансамбъла включва няколко десетки постановки. В танцовата програма са представени ритми от всички етнографски фолклорни области на България, спечелили овациите на публиката при много родни и чуждестранни сценични изяви.

От основаването си до днес Академичният фолклорен ансамбъл има над 60 задгранични турнета във всички страни на Европа, в Канада, Куба, Корея, Индия, Тунис, Египет, над 1200 концерта в страната и десетки награди от национални и международни конкурси и фестивали, сред които: първа награда от Международния фолклорен фестивал – гр.Измир, Турция (1972), първа награда от Международния фолклорен фестивал – гр.Малваня, Испания (1986), почетна награда от ІІІ Международен фолклорен фестивал – гр. Петралия Сотана, Испания (1986) и др. Преди 1989 г. ансамбълът е носител на орден „Кирил и Методий“ ІІ степен. През 1962 г. на VІІІ Световен фестивал на младежта и студентите в Хелзинки е удостоен със златен медал. На следващите младежки фестивали – в София и Берлин – отново става носител на златни медали. През 1963, 1965 и 1967 г. Ансамбълът е първият български фолклорен състав, изнесъл концерти в Турция, Гърция и Испания.

АФА продължава да представя родните фолклорни ритми на наши и международни фестивали, като всички участници са водени от убеждението, че щом усилията, любовта и талантът вървят ръка за ръка най-голямото съкровище на българската култура ще продължава да радва публиката по цял свят.

Основател, главен художествен ръководител и хореограф на Академичен фолклорен ансамбъл към Националния студентски дом е Иван Тодоров. Помощник-ръководители през годините са били много известни български педагози, сред които Валентин Русецки, Димитър Манов, Живко Петров, Мая Тодорова, Росица Цанкова, Ани Арахангелова. Днес помощник-ръководител и хореограф е Здравко Димитров.