Готов е проектът за реставрация на Студентския дом

Директорът на Националния студентски дом д-р Христиан Даскалов внесе в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община проекта за реставрация на сградата в навечерието на нейния 90-годишен юбилей. Проектът е с фокус върху възстановяването на емблематичната за няколко поколения творци Голяма зала.

Това е първият проект за цялостен ремонт на сградата от построяването й в периода 1931 – 1933 г. Проектът е съобразен както със Стратегическата визия за развитие на Студентския дом с хоризонт 2025 г., така и с очакванията и идеите на младите хора от творческия и студентски сектор в страната, обсъдени с ръководството на НСД, казва Даскалов, цитиран в статия на CityBuild.bg, посветена на темата.

Обществено обсъждане с представители на студентския сектор.
Обществено обсъждане с млади творци от различни сфери на културата.

Предвижда се Голямата зала на Национален студентски дом да е мултифункционлна и да се ползва за концерти, театър, кино, обществени и научни конференции. А когато телескопичната седалкова конструкция се прибере в дъното на залата, салонът ще се ползва и като бална зала за събития от типа на ежегодния студентски бал послучай 8-ми декември, иницииран през 20-те години на миналия век като студентска инициатива за набиране на средства за построяването на Дома.

Ако забелязвате намигване към други паметници на културата, връзката не е случайна. Нашата Голяма зала е всъщност по-старата, но по-малка по размери „сестра“ на Зала „България“. Бащите на двете зали, построени с няколко години разлика в средата на 30-те, са архитектите-модернисти Иван Данчов и Станчо Белковски“, коментира още Даскалов, който е автор на книгата „Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България“. При разработването на проекта са обследвани най-добрите практики при проектирането на сцени за съвременни изкуства (РЦСИ „Топлоцентралата“ – София) и за класически сценични форми (Драматичен театър – Пловдив).

Проектът е разработен с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство“ на Столична община от проектантско студио „Новиза“. На 16 февруари 2021 г. е сключен договор между Столична община и „Новиза“ ЕООД (арх. Правдомира Алексиева) с предмет: „Извършване на проучване и документиране, екзекутивно архитектурно заснемане и възстановяване на техническите чертежи на сградата, изготвяне на задание за проектиране, изработване на инвестиционен проект във фаза работен проект и упражняване на авторски надзор при изпълнение на СМР на сградата на Национален студентски дом на пл. “Народно събрание“ №10”.

Изготвените проучване и документиране, архитектурно заснемане и възстановяване на техническите чертежи на сградата са съгласувани от Министерство на културата на 11 януари 2022 г. Очаква се финално съгласуване на проекта от Националния институт за недвижимо културно наследство до края на 2022 г. и издаване на разрешение за строеж в началото на 2023 г.

Допълнителни подробности около проекта за реновация на Студентския дом можете да научите от интервюто на д-р Христиан Даскалов по темата, дадено за радио „Фокус“.

Вижте повече за сградата на Студентския дом тук и тук.