Завръщането на „Кредо“ в Студентския дом

След като стартира сценичния си път с постановка на Камерна сцена на Национален студентски дом преди точно 30 години, днес независимият театър „Кредо“, който празнува своята кръгла годишнина, отново е гост на Дома на студентите не с един, а с цели два образователно-приложни театрални проекта, които се реализират в новоразкритото репетиционно студио „Любен Гройс“.

Ателие „Клоунът Гогол“ бе първата от поредицата инициативи, с които театър „Кредо“ отбележи през 2022 г. своя 30-годишен юбилей. От началото на годината до 28 февруари в ателието на театъра на пл. „Народно събрание“ 10, 30 млади артисти погледнаха през очите на клоуна „необятната държава“ на Николай Василиевич Гогол и неговата пиеса „Ревизор“. Студентите и техните наскоро завършили колеги имаха възможността да се огледат в пиесата „огледало“, както сам я нарича авторът й, за да разберат защо не трябва да се „сърдят на огледалото, ако им е крива мутрата“.

Проектът „Клоунът Гогол“ се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ по програмата „Творческо развитие 2021“ и с домакинството на Националния студентски дом в София. Ръководителка на ателието е Нина Димитрова, основателка на театър „Кредо“, актриса, режисьорка и създателка на знаковите спектакли по Гоголеви текстове „Шинел“, „Дневникът на един луд“ и „РевизорЪт“. 

„Смятам, че Гогол е най-великият клоун в световната литература, и искам да споделя това мое творческо убеждение с участниците в ателието. Предлагам им да погледнат този гениален автор през очите на клоуна – наивния и добронамерен разобличител на нищожното, който с празнична, карнавална освободеност е способен да превърне болката в радост и да каже смразяващи истини за човешкото битие, без да обижда и поучава никого, ами просто ей така, като на игра. Гогол по клоунски се забавлява с пошлото, ниското и нищожното във великата си пиеса, в която всички си играят на „Ревизор“ и всички треперят пред благородния смях на автора, „излитащ от светлата природа“ на клоуна. С такъв смях и с клоунско човеколюбие се опитвам и аз да заредя младите артисти и да ги подтикна към клоунско забавление по отношение на абсурдите в Гоголевата пиеса и в нашия обърнат наопаки свят, в който ценности и морал са с краката нагоре. Надявам се след края на ателието артистите да си тръгнат малко по-гоголооки“, казва Нина Димитрова.

За свой асистент в ателието тя е поканила младия актьор Денис Хаят, който за изпълнението на ролята на Хлестаков в нейния спектакъл „РевизорЪт“ по Гогол е носител на „Икар 2018“ за дебют. 

През последните десет години и други млади артисти започват професионалната си кариера в спектакли на театър „Кредо“. За постиженията си в тях са отличени с престижни национални награди, между които четири награди „Икар 2018“ за дебют и две награди за мъжка роля на международния фестивал във Враца (2018) в спектакъла „РевизорЪт“ по Гогол; номинация за „Икар 2016“, номинация за „Аскеер 2016“ и награда за мъжка роля на международния фестивал на моноспектакъла „БГМОТ“, Габрово (2016) в спектакъла „Дневникът на един луд“ по Гогол. 

Освен селектираните за участие артисти, към ателието се присъединява и част от актьорския състав на „РевизорЪт“ на Нина Димитрова. На откриването на ателие „Клоунът Гогол“ присъстваха Диана Цанкова и Светломира Стоянова от НФ „Култура“. В тяхно лице Нина Димитрова благодари на фонда за подкрепата на проекта. 

Ателие „Клоунът Гогол“ е вторият образователен проект на театъра, осъществяващ се в Студентския дом през 2022 г. с финансовата подкрепа на НФК. През изминалата година по проекта „кРЕдоСТАРТ“ по „Едногодишна програма за подкрепа на частни организации в областта на изкуството“ националният културен фонд подкрепи първата „Творческа Кредо лаборатория“ на театъра, реализирана в периода април-юли 2021 г., в която се обучаваха 22 млади артисти. От тях са избрани 16 най-добре проявили се в процеса на обучение, продължават работата си през тази година в следващата „Творческа Кредо лаборатория“.

Тя се провежда от март до юли по юбилейния проект на театър Кредо „кредО!шинел!“, отново с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ по програмата „Едногодишен грант“ и отново в репетиционно студио „Любен Гройс“, разкрито по инициатива на директора на НСД – д-р Христиан Даскалов, на мястото на старите гримьори под голямата сцена на НСД (до нейното възстановяване в средносрочна перспектива). 

За случващото се в ателие „Клоунът Гогол“ може да прочетете в сайта на Театър „Кредо“ https://www.credotheatre.bg/ и на фейсбук страницата Credo Theatre – Bulgaria.