Нови партньорства и възможности през академичната 2019 / 2020

Академичната 2019 – 2020 г. стартира с нови партньорства за Националния студентски дом. Сред тях попадат такива с водещи академични институции, неправителствени организации и компании, работещи в подкрепа на студентите и младите хора у нас.

Като част от кампанията за възстановяване на партерния етаж на сградата на Националния студентски дом, където се помещават представителните зали за академично творчество, Студентският дом превърна едно наглед невзрачно складово пространство на входа на сградата в съвременна студентска библиотека. Така, в навечерието на 115 годишнината от началото на инициативата за създаване на Дом на българския студент, най-сетне бе реализирана волята на дарителите и създателите на институцията. Най-голямото дарение за попълването на книжния фонд на новата библиотека – пълна колекция от близо 500 академични издания, НСД получи от Нов български университет и неговия „Център за книгата“.

P1170156

В допълнение към дарението на НБУ, редица граждани и академични организации също подкрепиха проекта за студентска библиотека. Ръководството на Студентския съвет на Варненски свободен университет подари на НСД „Къщичка за книги“ – „Свободна библиотека“, която бе поставена във фоайето на Студентския дом, за да опосредства свободния обмен на книжни издания. Инициативата на ВСУ, стартирала във Варна по-рано през годината, отличихме преди няколко месеца с награда в церемонията „Носители на просвета“, проведена в зала „Галерия“ на Студентския дом.

На работна среща в НСД с представители на студентското и академично ръководство на Международното висше бизнес училище бе обсъдено как да бъдат надградени усилията за мобилизиране на студентската активност отвъд границите на Студентския дом. Оформи се идеята специално внимание да бъде обърнато на работата със студенти в задочна форма на обучение. Наскоро МВБУ откри новия си модерен университетски кампус, ситуиран в близост до метро станция „Витоша“, който предоставя възможност за представителите на студентската общност да организират целогодишно широка палитра от академични и творчески проекти в съвременна среда.


През академичната 2019-2020 г. Националният студентски дом ще продължи с активните си партньорства с представители на неправителствения и творческия сектори, плод на политиката на отворени врати, която институцията следва през последните 12 месеца. През м. септември Централното фоайе на Дома бе домакин на семинар по международния проект за съвременен танц „Атом“, Камерна зала откри творческия си сезон с представяне на дебютната книга на млад автор, а на панорамната тераса на Студентския дом, партньорите на НСД от Ротари Клуб „София Капитал“ организираха благотворителен коктейл в подкрепа на каузата за намаляване на насилието сред подрастващите. В близките дни предстои провеждането на работилници по операторско майсторство и перкусионни инструменти, балкански младежки фестивал на книгата, нова художествена изложба, театрални премиери и много други!


Не на последно по значение място, продължаваме да развиваме партньорствата си с частния сектор и по-специално с Клуб „Инвестор.БГ“, които традиционно предоставят студентски пропуски за свои обучителни и професионални събития както на преференциални условия, така и изцяло безвъзмездно, посредством сътрудничеството си с Националния студентски дом. Така например, през м. септември предстои форумът „Предприемачи на бъдещето“. Кои са предприемачите на бъдещето и кои са бизнесите, в които находчивият предприемач избира да реализира идеите си? От какво зависят успехите, как се преодоляват проблемите и как да се осигури капитал за финансирането на бизнеса? По време на събитието на Клуб „Инвестор“ можете да срещнете успешни предприемачи и експерти, които ще споделят опита си и ще разкажат за пътя към успеха на техния бизнес. Четири безплатни пропуска очакват своите притежатели, които отговорят с кратък коментар по темата Какъв социален предприемачески проект мога да реализирам в сътрудничество със Студентския дом?“. Първите четирима старт-ъп ентусиасти, които се включат с коментар на е-мейл: director@studenthouse.bg  или във Фейсбук страницата ни, ще получат своите пропуски за предстоящия на 25-и септември форум! Всички останали студенти могат да използват код SU19, който предоставя 50% отстъпка от цената в категория „Стандартен билет“.

eof

Представеното до тук е една скромна извадка от програмата за дейност на НСД и множеството инициативи, които ежедневно допълваме към нея. Ето защо, каним всички студенти – официално зачислени и такива по душа, да бъдат наши гости и партньори. Студентският дом на пл. Народно събрание № 10 Ви очаква и Ви пожелава много успехи и вдъхновение през академичната 2019-2020 година!

Христиан Даскалов

Директор на Национален студентски дом