В НСД бяха наградени „Носителите на просвета“

На 17 Юни 2019 година от 17:00 ч. в зала „Галерия” на Национален студентски дом се проведе церемонията по обявяване и награждаване на победителите от конкурса „Носители на просвета“. В рамките на церемонията бяха наградени и победителите от конкурса за изработка на лого на 76-то Общо събрание на Европейския студентски съюз.

64834523_1353852891438662_8840403963577630720_n_Lk6mtquU

Националното представителство на студентските съвети за седма поредна година организира национален конкурс „Носители на просвета“. Конкурсът е по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост като за първа година церемонията бе проведена на територията на Национален студентски дом, а една от наградите бе връчена от директора на институцията – Христиан Даскалов по чиято идея през 2013 г. стартира ежегодната инициатива.

64493243_10216568464502939_3974754488828297216_n

Националният конкурс „Носители на просвета“ традиционно се провежда под патронажа на Министъра на образованието и науката от чието име заместник-министър Петър Николов отправи приветствие към всички участници в конкурса. Защо „носители на просвета“? Защото развитието на културата, образованието и науката са истинските носители на надеждата за по-доброто и устойчиво бъдеще на България. И всички добри идеи и примери в тази насока следва да се отбелязват, отличават и насърчават.

Организатор на конкурса е Национално представителство на студентските съвети в Република България. Конкурсът цели да събере, покаже и популяризира именно онези положителни събития, идеи, послания и личности в България, които свързваме с темите за развитието и по-доброто бъдеще на българската култура, образование и наука.

Категориите на конкурса са общо пет. Връчват се награди за тематична снимка; кратко есе; номинация на личност от българската културна, образователна или научна общност; кратък текст за добра практика или идея за такава практика в сферата на културата, образованието или науката; кратко съобщение до 280 знака в социалните мрежи.

Защо юристите трябва да учат логика и математика, как те допринасят за аналитичното мислене, без което практикуването на правната професия е невъзможно и как да се промени обучението. Всичко това е залегнало в проект за нова методология за обучението на студентите по „Право“, разработен от студентката от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Изабела Петкова, който ѝ донесе наградата в категорията „Аз – носител на просвета“.

изабела-петкова

Проектът „Създаване на Студентска гора на територията на Аспарухов парк“ на Студентския съвет при Икономически университет – Варна получи наградата „Носители на просвета“ в категория „Те – носителите на просвета 2019“. Идеята беше подкрепена от академичното ръководство, от Община Варна, от зам.-ректора на университета доц.д-р Божидар Чапаров, който ще бъде ръководител на екипа. Теренът за Студентската гора вече е определен – в границите на Аспарухов парк.

В същата категория бе отличена от Ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ и докторантката от Югозападния университет „Неофит Рилски” Мирела Кючукова. С вълнение тя благодари на организаторите и журито за отличието и сподели някои от многото събития и инициативи, които е организирала. Кючукова пожела на младите студенти да не се отказват да реализират мечтите си. През 2018 г. тя стана и носител на приза „Жена на годината” в Благоевград.

DSC_1309_NM2HKMtg