Златни билети пусна в обръщение Студентски дом

По случай 115 години от учредяването на Инициативния комитет за построяването на Националния студентски дом, ръководството на НСД пусна лимитирана серия от „Златни билети“ за лицата и организациите, които подкрепят активно каузата за възстановяването на сцените за академично творчество на пл. Народно събрание №10.

61464461_10156431663553775_7643630387612090368_o
Директорът на НСД връчва първите „Златни билети“ по време на празничния концерт.

Сред първите носители на подобни билети са фолклорните формации „Гласове от Шоплука“, „Гром Падина“ и „Гергьовден“, които организираха благотворителен фолклорен концерт в Камерна зала, провел се на 30-и май – Празник на Студентския дом. На тази дата се отбелязва полагането на основния камък на сградата през 1931 г.

Билетите са поименни, безсрочни и гарантират, че техните притежатели ще бъдат винаги добре дошли на сцените на Студентския дом – като изпълнители, публика или в експертно качество. Арх. Лора Лучева бе отличена със „Златен билет“ за своя проект за ревитализация на Студентския дом, който бе представен и подложен на обществено обсъждане в обновеното Централно фоайе на Дома.

P1160673

Златни билети получиха още г-н Чавдар Донков, който оказа логистична подкрепа за почистването на големия салон на Студентския дом, Веселин Митев – музикант – дърводелец, който построи сцена в Камерна зала, музикантът Петър Йорданов – Бъни, който инициира серия от концерти в подкрепа на каузата през м. октомври и през м. април, както и неговият колега Константин Кучев от формацията „StoryCatchers“, които изнесоха своя премиерен спектакъл в Дома.

P1160347

Своите билети получиха и двама от дванадесетте финалисти в предаването „Гласът на България“ – Христиан Ненов и Вениамин Димитров, които осъществиха съвместен проект в Камерна зала на НСД само дни след като подкрепиха кампанията по възстановяването на сцените със специални музикални клипове, заснети отново на пл. Народно събрание № 10 и излъчени по бТВ и радио „N-Joy“. Билетите на останалите финалисти, както и на победителят във формата – Атанас Кателиев, ще бъдат предадени на своите притежатели посредством организаторите на инициативата в подкрепа на НСД от бТВ и радио „N-Joy“.

За цялостната си подкрепа по възраждането на театралната творческа дейност в Студентския дом, в т.ч. чрез организирането на самостоятелни спектакли и осигуряването на сценично осветление за спектакли на гостуващи групи бе отличен театър „Реплика“ с творчески ръководител Ованес Торосян. На името на трупата бе кръстено камерното пространство – балкон на голямата сцена, където днес се изнасят моно-спектакли, акустични концерти и литературни четения на независими артисти и утвърдени творци като Ицко Финци и др.