Изложба „Студентски дом 2.0“ – Визия за бъдещето

На 30.05 – Празникът на Студентския дом, от 18-30 ч. в Централното фоайе на НСД се състоя откриването на изложбата на архитектурния проект на арх. Лора Лучева на тема „Ревитализация на Националния студентски дом“.

P1160670

С изложбата се отбелязват 115 години от създаването на Фонда за построяването на Студентския дом. Учредяването на Фонда се случва през учебната 1903-1904 г. по инициатива на Министъра на народното просвещение – проф. Иван Шишманов и ръководството на Студентския клуб към Държавния университет (днес СУ „Св. Климент Охридски“).

P1160673

Дипломният проект на арх. Лучева – възпитаник на катедра „История и теория на архитектурата“ на УАСГ, представлява най-мащабният идеен проект за осъвременяване на сградния фонд и предназначението на Студентския дом от неговото построяване през 1933 г. до днес.

P1160678

Подробният архитектурен проект е разработен с подкрепата на ръководството на Национален студентски дом в лицето на директора Христиан Даскалов. Повече по темата, четете в публикацията на в-к „Труд“, която представя детайли от състоялото се празнично събитие в наскоро възстановеното изложбено пространство – централното фоайе на НСД.

Плакат НСД