Министър Вълчев в НСД: Ще инвестираме в младите преподаватели

За да поддържаме мрежата от висши училища и да имаме добро образование, трябва да инвестираме в млади преподаватели във висшите учебни заведения. По ОП “Наука и образование за интелигентен растеж“ ще стартираме национална програма, с която да стимулираме университетите да разработят политики за развитие на преподавателите си“. Това заяви при посещението си в Националния студентски дом министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на заключителната среща по проект „Иновативни инструменти за подобряване уменията на преподавателите във висшите училища за повишаване качеството на висшето образование в България“ (BGTITHE) по програма „Еразъм +“.

Министър Вълчев допълни, че темата за развитието на преподавателите във висшите училища е от изключително значение за обществото, защото в следващите години се очаква да има недостиг на специалисти в различни области, включително и на преподаватели. „Трябва да фокусираме политиките си върху развитието на необходимите умения у преподавателите, за да бъдат по-подготвени“, допълни министър Вълчев.

P1150575

Той посочи, че е необходимо да има и вътрешни политики в самите университети за квалификация и насърчаване на добрите преподаватели. Те от своя страна трябва да използват иновативни подходи, с които да мотивират студентите да развиват най-важното умение за учене през целия живот и да ги провокират да развиват творческите си умения.

В рамките на форума в зала „Галерия“ на Национален студентски дом бяха обсъдени новите цели на Европейското пространство за висше образование и резултатите, постигнати по проект BGTITHE. В срещата участваха ректори на университети, преподаватели, студенти и експерти в областта на образованието.

P1150574

Проектът BGTITHE се изпълнява от екип експерти от Министерството на образованието и науката в партньорство с експерти от Центъра за развитие на човешките ресурси и 5-има национални болонски експерти. В рамките на проекта е направен анализ на използването на иновативни методи на преподаване в България. Успешните практики в преподаването и ученето са обобщени и разпространени сред висшите училища.