Годишни награди „Стилиян Чилингиров“ – 2018

Първите годишни награди „Стилиян Чилингиров“ за принос в развитието на Студентския дом бяха връчени на специална церемония по време на коледния благотворителен концерт на Академичен хор „Ангел Манолов“ в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

От ръководството на Национален студентски дом бяха отправени благодарности за подкрепата към кампанията за възстановяване на сцените за академично творчество откъдето е тръгнала професионалната кариера на редица обичани български изпълнители, не малко от тях свързани с историята на Академичния хор „Ангел Манолов“ на чийто колектив бяха изказани специални благодарни за организацията на коледния концерт в подкрепа на каузата.

Кампанията за възстановяване на голямата и камерна сцени на Студентския дом се случва навръх 85-годишния юбилей на Дома, в навечерието на 115-тата годишнина от създаването на фонда за построяването на Дома по инициатива на тогавашния председател на Студентския клуб към Софийския Държавен университет и виден наш общественик – Стилиян Чилингиров.

Радостно е, че повече от век по-късно, отново цари онзи възрожденски дух на самопомощ сред радетелите за образование и култура в България, който ни е завещал Студентския дом на пл. Народно събрание № 10. В знак на признателност към каузата на неговите създатели и към онези, които продължават да пазят и развиват тази уникална за българската държава институция, въпреки неволите на съдбата, директорът на НСД г-н Христиан Даскалов поде инициативата за връчване на годишни награди за принос в развитието на Националния студентски дом.

Първите такива награди, на името на студента-инициатор за създаването на Дома – Стилиян Чилингиров, бяха връчени донякъде като приятна изненада за техните получатели, но със сигурност напълно заслужено с оглед на техния принос към Националния студентски дом в исторически план, а и в най-ново време. Ето и пълния списък на носителите на наградите за 2018 г.:

  • Награда за принос в развитието на Студентския дом на Академичния хор „Ангел Манолов“ и неговия диригент г-жа Дарена Попова по повод на 85-тата годишнина на хора и с благодарност за организацията на днешния коледен концерт!
  • Награда за принос в развитието на Национален студентски дом за своята дългогодишна творческа кариера, съпътствана с редица престижни отличия на национална и международна сцена, получава акад. Иван Тодоров, главен художествен ръководител и хореограф на Академичен фолклорен ансамбъл от създаването на дружеството през 1957 г. до днес!
  • По случай 30-ото юбилейно издание на форум „Компютърно пространство“, едно от най-големите събития за компютърни изкуства в Югоизточна Европа, награда за принос в развитието на Студентския дом получава Студентското общество за компютърно изкуство и г-н Росен Петков, ръководител на СОКИ.
  • Награда за принос в развитието на Студентския дом се връчва на театър-студия „Студентина“ и неговия творчески ръководител г-жа Петя Божилова за 60 годишния юбилей на дружеството и организацията на фестивала „Изкуството в действие“ в подкрепа на възстановяването на сцените на Студентския дом.
  • Награда за принос в развитието на Студентския дом се връчва и на още една дама – г-ца Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България, за проявената инициатива да организира, популяризира и да превърне в споделена кауза кампанията за възстановяване на сцените на Студентския дом.

На тези личности и организации, както и на много други, приели каузата на Студентския дом за своя, благодарим! Поставяме началото на една хубава традиция с 85-години закъснение и в този смисъл осъзнаваме, че имената на които дължим признателност са много повече.