Гледка от Национален студентски дом

Полезни връзки

 

  Академичен хор "Ангел Манолов"

  Академичният хор е основан през 1933 г. от маестро Ангел Манолов (1912 - 1991), който повече от 50 години е негов диригент. Хорът е първата творческа формация, създадена в пространството на Студентския дом.

  Академичен хор "Ангел Манолов" заема особено място в попрището на хорово изпълнителското изкуство у нас. Той има изключителна роля за естетическото възпитание на българската студентска младеж. През неговите редици са преминали над 5000 хористи, 250 от които са се посветили професионално на музиката. Развили своята дарба като студенти, по-късно те славят България като солисти по световните сцени: Борис Христов, Димитър Узунов, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Николай Гяуров, Галя Йончева и др.

  Академичен хор "Ангел Манолов" е носител на множество престижни награди от национални и международни конкурси и фестивали, между които "Златен уелски дракон" във Великобритания.

  През своето вече 70-годишно съществуване Академичен хор "Ангел Манолов" е изнесъл повече от 3500 концерта в страната и над 380 концерта зад граница. Репертоарът му е изключително богат и разнообразен. Студентите певци преобразяват с неповторим облик творбите на множество славянски композитори, западноевропейски класици, както и разнообразни по жанр пиеси от съвременни творци.

  От 1998 г. диригент на хора е Дарена Попова завършила, Държавна музикална академия в София със специалност хорово дирижиране в класа на проф. Васил Арнаудов. Член е на EUROPA CANTAT от 1996 г.

   

 
 
© Национален студентски дом